Frida Karlssons härliga passning inför OS – om kampen mot Therese Johaug: ”Det har gett mig självförtroende”

Det blir OS kanske hetaste duell.
Och Frida Karlsson känner att hon kan rå på Therese Johaug.
– Det har varit en mental barriär, säger hon.

Therese Johaug har ansetts vara i stort sett oslagbar de senaste säsongerna, och har vunnit i stort sett varenda distanslopp hon ställt upp i. Johaug har stundtals krossat motståndet, och många trodde att det skulle fortsätta så även denna vinter, där OS är den stora höjdpunkten.

Passningen inför OS

Men Frida Karlsson har lagt in ytterligare en växel i sin utveckling och har vid två tillfällen i världscupen den här säsongen fått ställa sig högst upp på pallen, alltså före Therese Johaug. Det har betytt mycket för henne, och trots att säsongen även inneburit dalar för Karlsson, så är det ett tecken på att hon kan utmana om guld även i OS.

211229 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after the women’s 10 km individual during Tour de Ski on December 29, 2021 in Lenzerheide. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Karlsson menar att det är en ”mental barriär” som hon nu passerat.

– Det är hon som suttit på tronen de senaste åren och det är henne man vill slå. Det är ju hon som varit bäst. Det har varit en mental barriär och gett gott självförtroende att slå henne, säger Karlsson i Morgonstudion, i SVT.

”Vill vinna varje lopp”

Frida Karlsson är ett rejält medaljhot i samtliga distanser hon ställer upp i under OS, men när hon får frågor om sina medaljmål i mästerskapet så är hon försiktig.

– Varje lopp man ställer upp i har man attityden att man vill vinna, säger stjärnan.

211204 Therese Johaug of Norway and Frida Karlsson of Sweden after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on December 4, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Frida Karlsson kommer senast från Tour de Ski, där det avslutades med att hon kraschade med Jessie Diggins, vilket ledde till ett tidspålägg på tre minuter, och tidig hemgång. Nu befinner sig stjärnan i Italien, på höghöjdsläger. OS-längdskidorna inleds den 5 februari, med skiathlon. 

LÄS MER: Avslöjar Stina Nilssons stora blunder som ny skidskytt – gjorde totalt fel i en månad(!): ”Är nästan omöjligt…”

Få våra nyhetsbrev!