Avslöjar Stina Nilssons stora blunder som ny skidskytt – gjorde totalt fel i en månad(!): ”Är nästan omöjligt…”

Stina Nilsson är halvvägs in i sin andra säsong som skidskytt.
Nu berättar hennes tränare, Jean-Marc Chabloz, att svenskan hade stora bekymmer att anpassa sig till sin nya sport.
– Det är nästan omöjligt att åka med bössan som hon gjorde, säger han.

Stina Nilsson var en av Sveriges främsta längdskidåkare, och hade flera OS- och VM-medaljer på meritlistan. Därför slog det ned som en ordentlig bomb när hon i mars 2020 meddelade att hon skulle sluta med längdåkningen, endast 26 år gammal.

Nya satsningen

I stället meddelade svenskan att hon skulle göra en satsning inom skidskyttet. Nu är Nilsson inne på sin andra säsong i sin nya sport, där hon verkligen har blandat och gett.

Hennes första säsong var väldigt upp och ned där de högsta topparna kom mot slutet av säsongen. Även den här säsongen har varit lite av en berg- och dalbana med goda resultat blandade med mindre bra.

Stina Nilsson, skidskytte
210319 Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0084

Hon har åkt in och ut ur den svenska världscupstruppen men lyckades till slut säkra sin plats i OS efter fina resultat i Ruhpolding förra veckan.

Hon har sett allt mer stabilare ut inom skidskyttet. Men när hon precis inledde karriären inom den nya sporten såg det hela annorlunda. Det menar i alla fall hennes tränare Jean-Marc Chabloz.

”Är nästan omöjligt”

– Vi sköt inomhus i en hall och hennes sele var monterad åt fel håll så den var väldigt obekväm. Det är nästan omöjligt att åka med bössan på ryggen med en sele som är monterad åt fel håll. Men det gjorde Stina en hel månad, säger han till Radiosporten och fortsätter:

– Innan jag började jobba med henne så sköt hon en del själv i Malung och åkte då runt med den här totalt obekväma bössan på ryggen och trodde att ”det är så det ska vara i skidskytte, det är jobbigt och det ska göra ont”.

211126 Coach Jean-Marc Chabloz of Sweden during a training session ahead of the IBU Biathlon World Cup on November 26, 2021 in Östersund. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Tränaren delar också med sig av det första samtalet han fick från Stina Nilsson, strax efter att hon sadlat om till skidskytt.

– Hon ringde mig och sa, ”jag heter Stina Nilsson, kan du hjälpa mig med skyttet?”. Det var så det började. Jag visste inte vem Stina var egentligen, det är klart att jag visste att hon hade massa guldmedaljer runt halsen men för mig spelade det inte någon större roll, säger han.

Sedan var de igång och Chabloz började träna den nyss fyllda 28-åringen.

– Jag lärde känna Stina från noll och vårt samarbete klickade väldigt bra. Vi kom bra överens direkt från början.

LÄS MER: Charlotte Kallas fina hyllning till Stina Nilsson – efter stjärnans härliga OS-besked: ”Pannbenet på rätt ställe”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!