Frida Karlssons ärliga ord – därför stängdes hon av i skidlandslaget: ”Det handlade om…”

Frida Karlsson är tillbaka i skidlandslaget igen.
Nu berättar 20-åringen om varför hon tvingades avstå från all tävling i vintras.
– Jag har lärt mig jättemycket under den här tiden, säger hon till Sportbladet.

I helgen väntar nya världscuplopp i finska Lahtis och Frida Karlsson är tillbaka i skidlandslaget. 20-åringen gör nu sin tredje helg i världscupen efter tävlingsförbudet i vintras.

Frida Karlsson berättar

Då unga svenskan stängdes av i skidlandslaget till följd av avvikande värden och att inte klarat av hälsotesterna. Det har varit en tuff tid vid sidan om men också mycket lärorik för Frida.
– Jag känner att man måste utmanas för att utvecklas. Både på det mentala planet och det fysiska planet. Jag har inte kunnat träna som jag velat i skidspåren, men å andra sidan har jag kunnat bygga en starkare kropp. Jag har kunnat vara på gymmet och utvecklats där. Rent mentalt är det min största utmaning hittills i min karriär och jag är övertygad om att det kommer att göra mig tuffare och starkare i skallen, säger hon till Sportbladet.

Frida Karlsson, skidlandslaget
200216 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 10 km classic pursuit during the Ski Tour 2020 on February 15, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_510

Det är fortfarande oklart kring exakt varför hon stängdes av. Nu bekräftar både skidlandslaget och Frida Karlsson att det inte handlade om en ätstörning.
– Det handlade mer om att jag inte funnit balansen i vad som krävs för vara en elitskidåkare. Allt jag kan säga är det inte handlat om något sådant (en ätstörning) utan det har varit kunskapen som trutit. Jag har insett att jag nog behövde den här kunskapen och den hjälp som jag fått. Jag har fått lära mig vad man faktiskt behöver när man tränar så hårt som jag gör, säger 20-åringen som gjorde A-landslagsdebut den här säsongen.

”Det är väldigt viktigt”

Vintern utanför skidlandslaget har gett Frida Karlsson betydligt med kunskap om sin kropp och vad hon klarar. Erfarenhet som kan bli mycket värdefull för henne i den långsiktiga satsningen.
– Om man tänker på att utvecklas och ta steg så har jag gjort det fysiskt och mentalt, men jag har också fått en jättebra stöttepelare runt mig som kan hjälpa mig på resan framåt och göra min satsning mer optimal. Jag har lärt mig jättemycket under den här tiden och jag kommer fortsätta att ta in så mycket kunskap jag bara kan. Det är väldigt viktigt med balansen för att kunna utvecklas, säger Frida till kvällstidningen.

Frida Karlsson, skidlandslaget
200214 Frida Karlsson of Sweden is being interviewed during a press meeting ahead of the Ski Tour 2020 on February 14, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_506

Svenska stortalangen slog igenom fullständigt under förra säsongen när hon vann tre VM-medaljer som junior i sitt allra första seniormästerskap. Frida Karlsson tog nyligen sin allra första pallplats i världscupen under Ski Tour 2020.

LÄS MER: Skiddrottningen Therese Johaug chockad över allt hat mot henne: ”Jag önskar att folk kunde…”