Frida Karlsson och Maja Dahlqvist vill återvända till skidlandslaget – kan nu stoppas av avgörande detalj

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist vill återvända till skidlandslaget – kan nu stoppas av avgörande detalj

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist vill återvända till skidlandslaget igen.
Men det finns helt avgörande detalj som nu kan stoppa stjärnduon.
– Det vet alla om, säger landslagets damtränare Stefan Thomson till SportExpressen.

Till helgen börjar den svenska skidsäsongen igen. När längdåkarna gör säsongspremiär i Bruksvallarna och det gäller att leverera direkt för om man ska kunna få en plats i laget till världscuppremiären i Ruka en vecka senare.

Lämnade Sverige

Sverigepremiären kommer bli oerhört spännande, framförallt med tanke på att stjärnåkarna Frida Karlsson och Maja Dahlqvist ska visa upp hur försäsongen har varit på egen hand.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
220311 Frida Karlsson of the Swedish cross-country skiing team poses for a portrait at a press event during the FIS Cross-Country World Cup on March 11, 2022 in Falun. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0248

Duon valde att lämna skidlandslaget tillsammans med Linn Svahn och köra på ett eget upplägg under sommaren. Nu vill trion tillbaka till landslaget igen och Karlsson och Dahlqvist finns på startlinjen till helgen men för Svahn dröjer återkomsten ytterligare några veckor.

LÄS MER: Jonna Sundlings ärliga ord efter tuffa beskedet – berättar nu sanningen: ”Ni kommer inte se mig…”

”Det vet alla om”

Men nu avslöjas en avgörande detalj som kan stoppa Frida och Majas återkomst till landslaget och hotar deras medverkan i världscuppremiären i finska Ruka. För det finns en mycket tydlig regel i svenska skidlandslaget som kan ställa till det för svenskorna.
– Det som står i uttagningskriterierna är att i inledningen av säsongen har a-lagsåkarna förtur. Det vet alla om. Även de tjejer som nu stått utanför, säger landslagets damtränare Stefan Thomson till SportExpressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Maja Dahlqvist, skidor
220209 Maja Dahlqvist of Sweden with her silver medal at the medal ceremony for women’s cross-country skiing sprint during day 5 of the 2022 Winter Olympics on February 9, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / COP 217 / JE0033

Det innebär att om Karlssons och Dahlqvists resultat i Bruksvallarna är likvärdiga med en landslagsåkare så kommer den senare att prioriteras i uttagningen till världscupen.
– Ja, det kan bli så. Man får vara öppen för att vi kan hamna där. Men även om Maja eller Frida inte är i absolut toppklass i Bruks bör de hålla så hög nivå ändå att det inte ska behöva bli någon fundering, erkänner landslagschefen Anders Byström för kvällstidningen.

LÄS MER: Stina Nilsson hyllas för beundransvärda gesten till lagkamraterna som vann OS-guldet: ”Världsklass”

Frida Karlsson bekräftar att hon har koll på regeln men är inte särskilt oroad inför helgens premiär i Bruksvallarna.
– Nä, platsar jag inte i truppen till Ruka kommer jag ändå inte vilja vara med där. Då är det bättre att jag stannar hemma och tränar, säger 23-åringen i ett uttalande.

Vill du se Frida Karlsson och Maja Dahlqvist i landslaget igen? Dela artikeln och säg din åsikt!