Frida Karlsson avslöjar sin största idol – nobbar svenska ikonerna för oväntat namn: ”Min förebild”

Hon kallas för ”Den nya Johaug”.
Men Frida Karlsson har en helt annan skidåkare som stor idol.
– Det var Petter Northug som var min förebild, har hon sagt i en intervju med SportExpressen.

Senaste åren har Frida Karlsson stått för ett enormt genombrott på världsscenen. Det har gått snabbt från ung talang till fullfjädrad stjärnåkare.

Fridas genombrott

VM 2019 i Seefeld blev det stora startskottet med 1 VM-guld, 1 VM-silver och 1 VM-brons. Senaste säsongen blev hennes allra första som senior i världscupen och hon var redo för att ta nästa steg.

Frida Karlsson, skidor
200214 Frida Karlsson of Sweden is being interviewed during a press meeting ahead of the Ski Tour 2020 on February 14, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_506

Men säsongen blev inte alls vad hon hoppats på då fick tävlingsförbud av skidlandslaget på grund av hälsoskäl. Efter en lång vinter av väntan kom sedan tillbaka och i säsongens allra sista lopp överraskade unga svenskan alla.

Karlssons förebild

Karlsson tvålade dit självaste Therese Johaug på hemmaplan och vann som första svenska någonsin den klassiska tremilen Holmenkollen. En otrolig bedrift av 20-åringen som därmed också tog sin första världscupseger i karriären.

Frida Karlsson, skidor
200306 Frida Karlsson of Sweden poses for a portrait during a press event ahead of the FIS Cross-Country World Cup on March 6, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Svenska supertalangen har kallats för ”Den nya Johaug” i skidvärlden. Ett smeknamn hon verkligen tar åt sig med stor ära.
– Det är stort! Den här tjejen är ju en av de största idrottskvinnorna genom tiderna. Jag har haft många förebilder i sporten, alla har så unika egenskaper så man vill plocka bitar från alla till en, har hon tidigare sagt i en intervju med SportExpressen.
– Om jag kan få en lika fin utveckling som Therese kan det bli en rolig skidkarriär för mig, säger hon.

Men det är någon helt annan som är Frida Karlssons stora idol inom skidåkning och som varit favoriten under uppväxten. Och det är heller ingen av våra svenska skidikoner som 20-åringen håller högst, utan ett mer oväntat namn.
– Det var Petter Northug som var min förebild. Jag har fascinerats av hans sätt att gå sin egen väg och jag tror att har tagit efter det. Jag vill gå mina egna vägar. Jag träffade Petter när jag var liten och jag kommer ihåg att jag fick hans autograf, har hon berättat för kvällstidningen.

Frida 13 år:

LÄS MER: Frida Karlsson öppnar upp om märkliga relationen med sina föräldrar: ”Det var svårt…”