Frida Karlsson avslöjar nu stora oron – svenska skidstjärnans ärliga ord om problemet: "Det är kris"

Frida Karlsson avslöjar nu stora oron – svenska skidstjärnans ärliga ord om problemet: ”Det är kris”

Frida Karlsson erkänner nu sin stora oro.
Svenska skidstjärnan öppnar upp om framtiden inom längdskidåkning.
– Det är ju fortfarande kris, säger hon till Expressen.

Längdskidåkning pekas ofta ut som den mest svenska sporten av dem alla. Med Vasaloppets stora engagemang och alla blågula framgångar i skidspåren genom åren finns det en stark anledning till att svenskarna älskar längdskidor.

Oro för skidsporten

SVT-programmet ”Vinterstudion” har också varit oerhört populärt och bidragit till att intresset för skidsporten är rejält runt om i landet. Men det finns en stor oro för idrottens framtid.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
240105 Frida Karlsson at a press event with Sweden during Tour de Ski on January 5, 2024 in Cavalese. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0829

24-åriga Ella Olsson är en av många svenska skidåkare som sliter för att hålla ihop det ekonomiska och göra det hon älskar mest – nämligen att åka skidor. Hon gjorde världscupdebut förra säsongen och åkte även världscupsprinten i Östersund i december, men kämpar varje dag för att klara vardagen och hålla liv i drömmen.
– Calle Halfvarsson har väl sagt att han skulle tjäna mer pengar på att sitta i kassan på Ica Maxi. Och så är det för mig med, erkänner Ella för Expressen.

Frida Karlssons ord

Olsson har både jobbat på hemtjänsten och pluggat industriell ekonomi för att få ihop det och kunna elitsatsa på längdskidåkningen.
– Det är fruktansvärt tufft. Ibland funderar jag på om jag ens kan hålla på med det här. När det går tungt i skidåkningen och man är helt pank… då är det jobbigt, berättar hon i intervjun.
– Jag gillade mitt jobb och det fick mig att tänka på annat, men så klart var det tufft. Ska man jobba sex timmar och träna fyra timmar om dagen… Det tär på krafterna. Jag drömmer om att kunna åka skidor på heltid.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
240107 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after women’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 7, 2024 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0833

Frida Karlsson avslöjar också sin stora oro för skidsporten, trots att hon är en av skidåkarna som tjänar allra mest i landslaget. Förra året gick hon ihop med lagkamraten Maja Dahlqvist för att sponsra tävlingarna i Falun med extra prispengar.
– Det blir bättre för oss i toppen, men för bredden är det ju fortfarande kris, säger Karlsson till kvällstidningen.
– Jag blir orolig för vår sport. Det finns många saker som gör att man kan känna en oro för vår sport just nu – och den ekonomiska biten är definitivt en av dem.

Vad tycker du om Frida Karlssons oro? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Ebba Anderssons stora chock över detaljen efter att ha vunnit Jerringpriset – avslöjar nu: ”Svårt att tro det…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev