Frida Karlsson avslöjar bästa minnet från karriären – och nobbar sitt enda VM-guld: ”Blev som en revansch”

Frida Karlsson har sex stycken VM-medaljer. Men när den svenska längdstjärnan utser karriärens bästa minne kvalar ingen av medaljerna in på listan.
– Det är nog segern i Holmenkollen, säger hon.

Frida Karlsson är bara 22 år men har redan byggt upp en imponerande medaljskörd. Den svenska längdåkaren har kammat hem sex stycken VM-medaljer och har en stor del av karriären framför sig.

Oväntade bästa minnet

Ett mäktigt facit och för den svenska skidälskaren är kanske VM-guldet i Österrike 2019 det bästa minnet med Frida Karlsson.

Men för huvudpersonen själv är det ett annat lopp som sticker ut, där det inte ens delades ut några medaljer. Nämligen världscupstävlingen i Holmenkollen i mars 2020.

– Mitt bästa minne är inte någon medalj utan segern i Holmenkollen, säger hon till Dagens Nyheter.

200307 Frida Karlsson of Sweden poses for a photo as she celebrates winnning the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

I mitten av december 2019 stängdes Frida Karlsson av det svenska skidförbundet. På grund av hälsoproblem tillät inte förbundet henne att tävla på obestämd tid.

Till världscupen i Holmenkollen ett par månader senare var hon tillbaka och kammade hem vinsten direkt, efter en riktig nagelbitare mot den norska stjärnan Therese Johaug.

– Det blev som en revansch när jag kom tillbaka efter avstängningen, som pricken över i, säger Karlsson.

”Ska tävla mig i form”

Det är en stor säsong som väntar för Frida Karlsson där den definitiva höjdpunkten är OS-spelen i Peking 2022.

22-åringen har redan säkrat sin medverkan i mästerskapet men först väntar Sverige-premiären i Gällivare till helgen samt flera världscupstävlingar, och första i finska Ruka nästa helg.

Men det är tävlingar Frida Karlsson inte lägger någon större vikt vid.

– Jag ska sitta lite lugnt i båten. Det är inte så att i Ruka smäller det, nu drar säsongen i gång. Jag kommer inte släppa så mycket på träningen utan låta tävlingarna göra sitt. Jag brukar må bra av att tävla mycket och gillar att tävla mig i form. Jag vill hellre ha en lugn och stabil uppgång så jag är i mental och fysisk toppform när det väl gäller, säger hon.

210302 Frida Karlsson of Sweden celebrates after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Frida Karlssons drabbades av en fotskada förra säsongen som påverkade hennes åkning och prestationer.

Men det är förhoppningsvis inte något som ska störa hennes potentiella framgångar det här skidåret.

– Det är bra nu. Jag har jobbat stenhårt med rehab varje morgon innan träningen och börjat med inlägg i alla skor och sett stor utveckling i min balans vilken också gynnar tekniken, berättar hon.

LÄS MER: Svenska skidlandslagets stora oro – efter, nya omtalade regeln: ”Vi kommer få påhälsning av polisen”


Få våra nyhetsbrev!