Förklaringen till chockbeskedet avslöjad: Därför stoppas norska skidstjärnan från all tävling

Ingvild Flugstad Östberg missar säsongsinledningen.
Norska storstjärnan stoppas från allt tävlande på grund av hälsoproblem.
Nu avslöjas förklaringen bakom Flugstad Östbergs chockbesked.

I går kom chockbeskedet att Ingvild Flugstad Östberg stoppas från allt tävlande inför helgens norska skidpremiär. Norska storstjärnan missar även världscuppremiären i Ruka nästa helg.

”Det är skittrist”

Med gråten i halsen berättade Östberg att det beror på hälsoproblem och att hon inte klarat av hälsotesterna.
– Det är skittrist, men det bästa för mig är att inte åka skidlopp just nu, sa hon på en presskonferens.
– Jag är frisk och skadefri – och hade gärna startat i Beitostölen. Som elitidrottare balanserar man ofta på en knivsegg och kroppen behöver tid för att komma på benen igen. Det är väldigt trist att att inte få tävla de kommande veckorna. Men hälsan är viktigast.

Ingvild Flugstad Östberg, Norge
191027 Ingvild Flugstad Østberg poses for a portrait during press event with the Norwegian Cross-Country Skiing team on October 27, 2019 in Val Senales. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Men norskan, som vunnit 3 OS-medaljer och 6 VM-medaljer, ville dock inte svara på frågorna om vad det var för hälsoproblem. Utan hävdade att det var personligt.

Förklaringen avslöjad

Nu förklarar landslagstränaren Ole Morten Iversen beslutet att stoppa längdstjärnan. Det handlar nämligen om flera faktorer och redan i somras såg de varningssignaler och gav därför Östberg träningsförbud.
– Det gjorde vi för att hon skulle vara redo till säsongsstarten. Men Ingvild har fortsatt att töja gränserna. Hennes träningsdagbok visar att hon har tränat mer än vad som var planerat, säger han till TV2.

Ingvild Flugstad Östberg, Norge
190317 Ingvild Flugstad Østberg of Norway in the Women’s 10km classic technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on march 17, 2019 in Falun. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

Iversen, som tidigare varit landslagstränare i Sverige, säger att norskan förivrat sig med träningen och inte tagit hand om kroppen på rätt sätt.
– Det är en sammansatt bedömning, träning, mat, vila och fritid, säger landslagstränaren till Nettavisen. 
– Hon har varit inne i en period då saker gått bra, men då har hon blivit för ivrig. Lagt ner för många timmar. 

LÄS MER: Mardrömsbeskedet inför skidpremiären – landslagssvenskan missar hela säsongen efter olycka