Emma Riboms oväntade utspel inför världscuppremiären – nobbar blågula landslagskamraten Ebba Andersson helt

Emma Riboms oväntade utspel inför världscuppremiären – nobbar blågula landslagskamraten Ebba Andersson helt

I helgen är det världscuppremiär.
Då kommer Emma Ribom vara en av åkarna på startlinjen.
Nu gör svenskan ett utspel inför världscupen – och väljer bort lagkamraten Ebba Andersson.

Emma Ribom imponerade under Sverigepremiären i Gällivare i helgen. 25-åringen kom tvåa i både sprinten, som Jonna Sundling vann, och i 10 kilometer klassikt, där Ebba Andersson kom etta.

Riboms formbesked

I söndagens lopp, tio kilometer fritt, blev det en skrällseger när Moa Ilar kom före både Frida Karlsson och Ebba Andersson. Det loppet stod Emma Ribom över. Men på fredag är hon återigen i tävling när världscupen har sin säsongspremiär i Ruka i Finland.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Emma Ribom, längdskidor, Sverige
231117 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor och Emma Ribom, Piteå Elit efter damernas final i sprint den 17 november 2023 i Gällivare. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / kod MA / MA0556

Förra säsongen var en bra sådan för Emma Ribom, även om hon allt som oftast hamnar tätt bakom världsmästarna Jonna Sundling och Ebba Andersson. Men det blev ändå tre VM-medaljer, och för precis ett år sen tog Ribom sin första seger i världscupen.
Hon levererade goda besked i Sverigepremiären, men frågan är hur Ribom står sig jämfört med ifjol.
– Jag skulle säga att jag har tagit kliv framåt och jag fick fina svar här i Gällivare i helgen. Jag hade en go känsla. Samtidigt är det svårt att veta hur man står sig jämfört med internationellt motstånd, säger hon själv om formen under en frågestund med Expressen.

Dissar Andersson

Under frågestunden fick Ribom också svara på en fördom hon möter som skidåkare.
– Jag har fått höra att man inte skulle äta godis eller chips eller dricka läsk. Det är klart att jag också går till affären och köper lördagsgodis ibland!, erkänner 25-åringen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, längdskidor, Sverige
231119 Ebba Andersson, Piteå Elit SK efter damernas 10 km fristil under Sverigepremiären den 19 november 2023 i Gällivare. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / kod MA / MA0562

Den här säsongen är mästerskapsfri. Många åkare kommer därför satsa stort på världscupen, och det finns många kandidater till att vinna den totala världscupen. Några av dem återfinns i det svenska landslaget. Men Ebba Andersson är inte en av dem, anser Emma Ribom.
– Jag tror att vi har starka kandidater i laget. Jonna Sundling och Frida Karlsson är två. Ska man vinna totalen gäller det att åka snabbt både i sprint och distans, med tanke på poängsystemet. De är två allround-åkare!, säger hon till kvällstidningen.

LÄS MER: Torgny Mogren pekar ut vem som vinner den totala världscupen – och ratar faktiskt Ebba Andersson: ”Hon kommer bli vass”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev