Efter Johaug-domen: Svenska journalister hotas av norrmän

Expressen-journalisterna Ludwig Holmberg och Thomas Pettersson bevakade Therese Johaugs dopingavstängning.
Efter deras krönikor har båda blivit hotade av uppretade norrmän.
– Jag har fått höra att jag aldrig mer ska sätta min fot i Norge, för då kommer jag bli attackerad, säger Holmberg till Nettavisen.

Therese Johaug-domen förra veckan hårdbevakades av medierna, kanske framför allt av norska och svenska medier.
Två svenska journalister som skrev om domen var Expressens Ludwig Holmberg och Thomas Pettersson. Båda var hårda i kritiken mot Norge. Holmberg skrev en krönika med rubriken ”Det här börjar bli pinsamt nu” och Pettersson hade en text med rubriken ”Häpnadsväckande – rannsaka er, Norge”.

”Har förekommit hot”

Båda texterna är kritiska mot hur domen har tagits emot i Norge, där många tycker att den 18 månader långa avstängningen är orimligt hård.
Så det är kanske inte så konstigt att norrmännen har reagerat på de svenska journalisternas texter. Men nu har det alltså gått så långt att både Holmberg och Pettersson har hotats av uppretade norrmän.
– Det har varit starka reaktioner. De flesta är bara väldigt förbannade och tycker att jag har varit för hård mot Therese. Men det har även förekommit hot, säger Holmberg till Nettavisen.

Även Pettersson har tagit emot hot.
– Reaktionerna från Norge har varit kraftiga. 90 procent har varit negativa och ja, det har förekommit en del hot, säger han.
– Reaktionerna från de svenska läsarna har varit mycket mer nyanserade. Generellt är man klart mer positiv till CAS-domen.

Holmberg säger även till Nettavisen att han diskuterat hoten med sin chef, men att man valt att inte polisanmäla.

LÄS MER: Nya beskedet – Johaug kommer inte att överklaga domen.