Ebba Årsjös helt ärliga ord om jättesuccén – kan nu göra det som ingen trodde var möjligt: ”Det är nervöst”

Ebba Årsjö har en otrolig säsong bakom sig.
Nu är hon nära att göra det omöjliga.

– Den här sista touren kommer att suga musten ur mig och mitt ben, säger hon till SVT.

Ebba Årsjö har dominerat fullständigt inom den alpina parasporten de senaste åren, och inför den här vintern lade hon upp en ny, vågad plan. Det här är Ebba Årsjös tredje världscupsäsong, och hon har haft en dröm om att vinna den totala världscupen, men det finns försvårande omständigheter för henne.

Nära att göra det omöjliga

På grund av den ständiga smärtan i hennes ben så har Årsjö valt att helt stå över samtliga störtlopp den här säsongen. Årsjö går därmed miste om viktiga poäng, men tack vare sin dominans i slalom och storslalom så leder Årsjö världscupen med 20 poäng före rivalen Marie Bochet. 

230426 Parasportaren Ebba Årsjö under en fotografering den 26 april 2023 i Stockholm. Foto: Sven Lindwall / BILDBYRÅN

Nu går Årsjö in i den allra sista världscuphelgen för säsongen, och vill det sig väl så lyckas alltså svenskan med det som på förhand klassades som omöjligt – att vinna världscupen trots att man står över farttävlingarna.

– Det är spännande och nervöst. Jag tror jag har chansen just nu då det den här veckan skulle vara farttävlingar men det har man helt tagit bort på grund av dåliga förhållanden. Då känns det som att jag absolut har en större chans. Men det kommer att bli en fajt in i det sista här i Italien just för att det är så tajt med poängen, säger Årsjö till SVT.

“Suga musten är mig”

Fördelen för Ebba Årsjö är att tävlingarna som återstår är två i storslalom och en i slalom. Allt skulle avslutats med super-G på måndag, men det råder tveksamheter om den tävlingen blir av på grund av de tuffa förhållandena i Italien. Och just det sliter extra på Årsjös ben.

– När det blir sådana här förhållanden då det är hårt ibland och slår mycket för att sedan bli glassigt från ingenstans, det blir ingen skön känsla i någon sväng. Benet får jobba mycket mer. Jag gillar när det är stenhårt och is så att jag kan åka rent hela vägen. Nu blir det lite mer uppförsbacke för mig men det är vad det är, säger hon.

230129 På denna handoutbild från Svenska Parasportförbundet syns Sveriges Ebba Årsjö jubla efter tävlan i damernas slalom under Para World Cup 2023 den 29 januari 2023 januari i Espot. Foto: Oscar Olsson / Handout / Svenska Parasportförbundet / BILDBYRÅN

Ebba Årsjö menar dock att hon inte kommer spara på något krut under avslutningen.

– Den här sista touren kommer att suga musten ur mig och mitt ben, men det är det värt. Det är bara att bita ihop de sista tävlingarna. Jag kan köra slut på mig själv och just i dag är det vilodag och då är det viktigt att jag inte gör någonting med mitt ben, säger hon.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev