Ebba Årsjös första ord efter guldregnet i VM – berättar nu sanningen om Stenmark-tricket: "Jag klarade det"

Ebba Årsjös första ord efter guldregnet i VM – berättar nu sanningen om Stenmark-tricket: ”Jag klarade det”

Ebba Årsjö gjorde fullständig storsuccé i para-VM.
22-åringen vann fyra raka VM-guld och bjöd på en Ingemar Stenmark-uppvisning.
– Det är så sjukt. Men jag vet inte om man ska jämföra det med Stenmark, säger hon i en intervju med Sportbibeln.

Senaste året har varit helt makalöst för unga Ebba Årsjö. I början av 2022 lyckades hon först vinna dubbla guld i para-VM och sedan följa upp det med dubbla guld i Paralympics.

Vann 4 VM-guld

2023 har börjat ännu bättre med en riktig storslam på årets para-VM. 22-åringen, som föddes med Klippel-Trénaunays syndrom, överträffade alla förväntningar under världsmästerskapet i spanska Espot.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Årsjö, skidor
230129 På denna handoutbild från Svenska Parasportförbundet syns Sveriges Ebba Årsjö jubla med sina medaljer efter tävlan i Para World Cup 2023 den 29 januari 2023 januari i Espot. Foto: Oscar Olsson / Handout / Svenska Parasportförbundet / BILDBYRÅN

Årsjö ställde upp i fyra lopp och vann samtliga fyra för att lämna Spanien med fyra VM-guld runt sin hals. Nu har svenskan landat hemma i Norrköping igen och kan blicka tillbaka på sina fenomenala insatser i backen.
– Det är så sjukt. Jag har knappt hunnit andas. Vi brukar inte fira så mycket, men det var champagne på hotellet och sen när jag kom hem så hade familjen dukat upp med champagne och fin middag. Det var jättekul, berättar hon i en intervju med Sportbibeln.

Det blev alltså VM-guld i super-G, VM-guld i superkombination, VM-guld i storslalom och slutligen VM-guld i slalom.
– På ett sätt var det inte så mycket över förväntningarna. Jag hade höga mål för mig själv inför mästerskapet. Men jag var mest nöjd med att jag klarade av den långa och svåra slalomen, för då tänkte jag bara hela tiden: ”Gör inga dumheter”, säger Ebba.

LÄS MER: Mäktiga hyllningen till Frida Karlsson på hemmaplan – efter dundersuccén i Tour de Ski: ”Älskar det här”

Ebbas egna ord

Men det var på väg att gå riktigt illa i just storslalomen. När Årsjö var på väg att köra ur i det andra åket och missade en port men i vad som påminde om en viss Ingemar Stenmark lyckades hon vända om, ta sig uppför backen igen och köra klart loppet med en segermarginal på nästan fem sekunder.
– Det var en alldeles för billig urkörning så jag gav mig in igen och körde så fort jag bara kunde. Jag vet inte om man ska jämföra det med Stenmark direkt. Men jag fick verkligen kämpa för det och det var skönt att det gick hela vägen, erkänner 22-åringen. 

Är det jobbigt att vara så här överlägsen, får du ta emot kritik för det?
– Vissa blir så här ”oj” när de ser det, om man bara tittar på siffrorna och så. Men väldigt många är jättesnälla, ingen avundsjuka eller så. Hade jag åkt dåligt så hade många trott att det var fel på systemet. Men nu är många glada att någon bara kör på hårt och lyfter sporten. Det är väldigt skönt faktiskt och det är jag glad för.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Årsjö, skidor
220714 Pristagaren Ebba Årsjö under prisutdelningen av Victoriapriset den 14 juli 2022 i Borgholm. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170 / SM0167

De fyra guldmedaljerna kan Ebba Årsjö nu lägga till ett mycket välfyllt pokalrum hemma. Där svenskan vunnit hela 8 stora mästerskapsguld inom loppet av bara ett år och hon försöker njuta av framgångarna så mycket som hon kan.
– Det är svårt att stanna upp och känna, när man lägger av om några år så kan man nog se tillbaka på det bättre. Men nu är jag mitt inne i det. Jag försöker verkligen njuta, för jag är ofta alldeles för självkritisk. Men den här gången (fyra VM-guld) så njöt jag verkligen av det, berättar guldhjälten för Sportbibeln.

Vad tycker du om Ebba Årsjös storsuccé? Dela artikeln för att hylla henne!

LÄS MER: Stina Nilssons första ord efter EM-bronset – sköna revanschen efter den hårda kritiken: ”Tack för…”