Ebba Anderssons tydliga kritik efter jättesnackisen på världscupen – reagerar starkt: ”Förtjänar mer än så”

Ebba Andersson gör på lördagen sin första femmil i Holmenkollen
Och kanske också sin sista.
– Det är synd, säger den svenska skidstjärnan.

När damerna åkte 50 kilometer för första gången i fjol insjuknade Ebba Andersson i sista stund, men den här gången är hon redo att genomföra kraftprovet i klassiska ”Kollen”.

Frågan är om hon får chansen igen. Nästa år ser det ut som att loppet försvinner från världscupprogrammet.
– Jag tycker att det är synd att det inte verkar finnas utrymme för det, med tanke på hur många världscuptävlingar vi kör under en säsong. Holmenkollen förtjänar mer än så, det finns så mycket historia och tradition här, säger Ebba Andersson på telefon från Oslo.

”Värt att se över”

En anledning till att femmilen slopas är det låga intresset bland åkarna i fjol, har bland annat SVT rapporterat. Bara 32 respektive 36 åkare kom till start i dam- och herrklassen. Men då låg tävlingshelgen i Holmenkollen direkt efter VM – långt ifrån optimalt.
– Det känns värt att se över det, om man kan hitta ett annat utrymme för det i kalendern. I stället för att genomföra det direkt efter ett mästerskap när alla är slitna både fysiskt och mentalt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, skidor
240102 Ebba Andersson of Sweden at a press event during Tour de Ski on January 2, 2024 in Davos. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0822

Klart är i alla fall att femmilen kommer finnas med som VM-distans i Trondheim nästa år. Lördagens lopp blir därför ett ypperligt tillfälle för Ebba Andersson – världsmästare på 30 kilometer – att bekanta sig med den nya mästerskapsdistansen.
– Det blir väldigt spännande, jag har ju aldrig åkt så långt i världscupen över huvud taget, utan bara testat det i långloppscirkusen tidigare. Jag får ha med i tankarna att få i mig lite extra kolhydrater när jag står vid buffén och ska plocka åt mig mat i kväll, säger 26-åringen.

LÄS MER: Ebba Andersson bryter nu tystnaden om varför det gått så dåligt under vintern – erkänner själv: ”Har varit utmanande”

Tia förra helgen

Formen har sviktat i vinter, egentligen ända sedan hon insjuknade i covid inför Tour de Ski. Men hon vågar inte svara på om det var dåliga skidor eller svag form som var den största anledningen till den blygsamma tiondeplatsen på tvåmilen i Lahtis förra helgen.
– Vi hade inte klockrent material och det känns som att det är en uppåtgående trend i formen, säger Andersson inför den tuffa uppgift som väntar.
– I normala fall går vi ju i mål efter tre mil, men på en femmil är det ungefär då det börjar bli jobbigt. Och då är det två mil kvar…

Artikeln fortsätter nedanför.

Fakta: Holmenkollen

Damernas lopp startar klockan 10.30 på lördagen, medan herrarna tävlar samma tid på söndagen.

Sveriges trupp, damer: Ebba Andersson, Sofia Henriksson, Frida Karlsson, Moa Lundgren, Jonna Sundling, Linn Svahn.

Herrar: Fredrik Andersson, Jens Burman, Truls Gisselman, Johan Häggström, Leo Johansson, William Poromaa.

Vad tycker du om Ebba Anderssons kritik? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev