Ebba Anderssons sylvassa kritik trots stora succén i Tour de Ski – vill nu ändra helt: ”Hade gärna sett det”

Hon kom tvåa i Tour de Ski.
Men Ebba Andersson är inte nöjd med upplägget.
– Jag hade gärna sett att det ändrades, säger hon.

Ebba Andersson låg tvåa inför den avslutade etappen och det var inte direkt de lättaste förutsättningarna för svenskan, om hon ville ta sig upp på förstaplats. Hon behövde gå i mål hela 72 sekunder före ryskan Natalia Nepryaeva, någonting som hon gjort under tidigare klättringar, men den här gången blev det för svårt.

Kritik trots succén

Andersson gjorde en bra insats och blev tvåa, samtidigt som Nepryaeva blev tvåa, och ryskan vann således hela Tour de Ski. Men efteråt handlade mycket om kritik mot själva upplägget. Under tidiga upplagor av den sista klättringen så var det en jaktstart, där ledaren gav sig iväg ensam, och resterande åkare ut när det var deras tur i den totala sammanställningen.

220104 Ebba Andersson of Sweden poses for a picture with the trophy for her second place in the overall standings after competing in women’s 10 km mass start during Tour de Ski on January 4, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

De senaste två åren har det i stället varit masstart, att alla startar samtidigt och att man sedan räknar tiden, vilken har lett till diskussioner. Ebba Andersson menar, och flera stjärnåkare, menar att det är svårare att ta in tid när det är masstart.

– Alla är väldigt fräscha när man går in i backen och det är svårt att skapa allt för många sekunder. För tävlingen i sig hade det blivit betydligt högre fart från start om vi hade gått en jaktstart och man visste att varje sekund man kan knapra in fram till backen är värdefull. I stället för den transportsträcka det nu blir när i stort sett ingen är sugen på att hålla särskilt högt tempo fram till backen. Jag hade med det i åtanke gärna sett att det var en jaktstart som vi gick i dag, säger hon till Expressen.

Får medhåll

Andersson vann klättringen förra året, men blev då trea i totalen. Nu hoppas hon att Fis ser över Tour de Ski-avslutningen till kommande åren, och tar tillbaka den klassiska jaktstarten.

– Ja, men just så som loppen har utvecklats under åren hade jag gärna sett att det varit en jakt under den avslutande etappen. 

211205 Ebba Andersson of Sweden I after the Women’s Cross Country Skiing Relay 4×5,0 km during the FIS Cross-Country World Cup on December 5, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Fis menar att man gjort ändringen för att få en intressantare etapp, att det blir spänning kring själva klättringen – och inte bara kring Tour-ledaren, då den oftast har en stor ledning, vilket inte leder till så mycket spänning. Men många åkare håller inte med.

– Det är förvirrande. För åskådarna och tv-tittarna var det lättare att hålla koll på resultaten, har den finska stjärnan Krista Pärmäkoski sagt.

LÄS MER: Petter Northugs passning – efter att Ebba Andersson åkt snabbare än hans bror(!): ”Det var på tiden…”

Få våra nyhetsbrev!