Ebba Anderssons oväntade bekännelse – bara två månader inför skidsäsongen: ”Jag ska vara ärlig”

Ebba Andersson gör sig redo för ny VM-säsong.
Men nu kommer en oväntad bekännelse från svenskhoppet.
– Jag är lite osäker på hur jag vill göra, säger hon till SVT Sport.

Hon har hunnit bli 25 år gammal och etablerat sig i världstoppen under flera säsonger. Nu väntar ny VM-säsong för Ebba Andersson som är ett av Sveriges största medaljhopp när skid-VM i Planica avgörs i februari.

Ebbas plan

Världsmästerskapet blir svenskans sjätte mästerskap hittills i karriären och än så länge har hon samlat på sig 1 VM-guld, 1 VM-silver, 2 VM-brons samt 1 OS-silver och 1 OS-brons. Men uppladdningen inför årets säsong ser ändå oväntat annorlunda ut jämfört med uppladdningen ifjol.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, skidor
220825 Ebba Andersson under en träning med svenska längdlandslaget den 25 augusti 2022 i Torsby. Foto: Tommy Pedersen / BILDBYRÅN / kod XZ / XZ0084

Då var det OS-säsong som gällde och Andersson hade tidigt på försäsongen en tydlig plan för hur säsongsupplägget skulle se ut. I år är hon inte alls lika förberedd.
– Jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt inte har lagt min grundplan än för hur jag kommer vilja tävla den här säsongen, säger Ebba till SVT Sport.
– Jag har än så länge lagt väldigt mycket fokus på träningsmomentet, men nu när vintern närmar sig mer och det mer börjar bli aktuellt att snegla i tävlingskalendern. Vad vill jag göra för att det ska bli en så optimal väg fram mot VM som möjligt?

LÄS MER: Frida Karlssons stenhårda plan inför nya säsongen – pikas nu av egna tränaren: ”Det vore ju kul om hon…”

”Inte säker”

Förra säsongen valde Ebba Andersson att genomföra Tour de Ski och hon slutade på en andraplats i totalen. I dag har hon ännu inte tagit beslut om att köra minitouren eller inte.
– Jag är lite osäker på hur jag vill göra. Jag vet att förra året när ni ställde den frågan vid den här tidpunkten då var jag väldigt säker på ”jag ska åka Tour de Ski, det är det jag tror på inför OS som ett steg på vägen mot det.” Men i år är jag inte lika säker, så jag kan inte riktigt ge dig ett konkret svar än. Det är ju såklart lockande att åka Tour de Ski, men jag är inte säker på att det blir så, erkänner svenskan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, skidor
220531 Ebba Andersson poserar för ett porträtt under en fotografering för det svenska skidlandslaget den 31 maj 2022 i Falun. Photo: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 /

Redan 2015 debuterade Andersson på den stora världscenen med första loppet i världscupen som junior. Nu väntar den sjunde säsongen på världscupen och hittills har det blivit en VC-vinst och 31 pallplatser för svenskan.

25-åringen kan dessutom stoltsera med 7 SM-guld och 5 VM-guld som junior under sin skidkarriär.

Hur tror du det går för Ebba Andersson i vinter? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Therese Johaug återvänder till skidvärlden igen – här är norska gigantens nya jobb: ”En stjärnvärvning”