Ebba Anderssons helt ärliga ord – berättar om stora mardrömmen: ”Allt kändes mörkt, hemskt och trist”

Hon missade förra säsongens inledning med ett skadat knä.
Det tog hårt på Ebba Andersson.
– Allt kändes så himla mörkt, hemskt och trist, säger hon till Expressen.

Förhoppningarna på de svenska längddamerna var gigantiska inför den förra säsongen. Frida Karlsson kom från ett monstergenombrott i VM, och hade då inte ens åkt sin första världscuptävling, och många räknade således med att hon direkt skulle bli att räkna med.

Stor flopp

Lägg där till att åkare som Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Ebba Andersson fanns med redo att göra stordåd. Men det blev ett superfiasko under hösten.

Ebba Andersson, skidor
200217 Ebba Andersson of Sweden ahead of a training session on February 17, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_511

Charlotte Kalla var långt efter i resultatlistorna, Stina Nilsson hade skadebekymmer och Frida Karlsson fick tävlingsstopp från landslagsläkarna efter att ha misslyckats i en hälsokontroll. Och även för Ebba Andersson blev inledningen på säsongen en mardröm.

Ärliga orden om mardrömmen

En kort tid innan världscuppremiären ramlade nämligen Andersson – och hon missade en hel månad av säsongen, och säsongspremiären kom därför först i slutet av december.

– Det kunde ha varit ännu värre, vilket gjorde att just när jag fick beskedet så kändes det lite positivt, säger Ebba Andersson till Expressen.

200216 Ebba Andersson of Sweden after the women’s 10 km classic pursuit during the Ski Tour 2020 on February 15, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Men Ebba Andersson menar att det var en enormt tung period att genomgå.

– När jag sen kom hem och allt liksom kom ikapp mig, allt började falla på plats och jag insåg vad det skulle innebära…då kändes allt så hopplöst. 

VM i februari

Ebba Andersson kom dock tillbaka från skadan på ett mycket bra sätt, och visade redan i säsongspremiären att hon var att räkna med, då hon kom trea i den första etappen av Tour de Ski. Hon var under hela säsongen den svenska med bäst placering i den totala världscupen, där hon kom sjua – och hon tog dessutom dubbla guld i U23-VM.

Den kommande säsongen är förhoppningarna stora att hon ska göra om bedrifterna i såväl världscupen och i VM, denna gång i seniorsammanhang, då världsmästerskapen går av stapeln i februari, i tyska Oberstdorf.

LÄS MER: Frida Karlssons glädje efter stora kritiken – hyllar nu nya taktiken: ”Det är bra”

Få våra nyhetsbrev!