Frida Karlssons glädje efter stora kritiken – hyllar nu nya taktiken: ”Det är bra”

Kritiken mot att dopningskontrollerna minskat var stor.
Nu ser stjärnorna en ökning – vilket hyllas.
– De har steppat upp och det är bra, säger Frida Karlsson.

Coronavirusets framfart i världen under våren ställde till det mycket i idrottsvärlden. Framför allt så påverkades ekonomi, då många klubbar och arrangemang fick vänja sig med en ny verklighet, helt utan publik.

Kunde inte göra tester

Många ligor, serier och tävlingar fick även ställas in eller pausas helt. Men det hade, inom bland annat skidornas värld, även en annan inverkan som verkligen kan påverka långsiktigt.

Frida Karlsson, Skidlandslaget
200207 Frida Karlsson during a press conference with the Swedish cross country skiing team on February 7, 2020 in Falun. Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180181

Coronaviruset innebar nämligen att dopningsjägare inte hade samma möjlighet att göra tester, och i många länder, som Spanien och Ryssland, så upphördes testandet helt under en period under våren. Det ledde till stor oro och kritik hos idrottare och nationer att en del skulle ”ta chansen” att dopa sig.

Karlssons glädje

Men nu, under hösten, så säger nu flera svenska skidstjärnor att frekvensen återigen ökat, och att de på nytt ser ett ordentligt testande. Den nya taktiken från dopningsjägarna är någonting som verkligen gläder storstjärnan Frida Karlsson.

– Sedan jag blev testad första gången på väldigt länge i Torsby för en och en halv månad sedan så har jag nu blivit testad sex gånger. Det har varit både nationella och utländska testare. De har steppat upp och det är bra. Det är vad som krävs för att säkerställa ren idrott och jag vill bli testad så ofta som möjligt och åkare från andra länder ska också bli testade, inte bara svenskar, säger Frida Karlsson till TT.

Frida Karlsson, skidor
200307 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Även Calle Halfvarsson delar bilden om att testningen ökat i Sverige – men hyser fortfarande en stor oro över att andra länder fortfarande inte sköter sig, vilket kan utnyttjas av fuskare.

– Jag har blivit testad flera gånger nu på slutet. Det känns bra för oss som är rena. Fuskar man inte har man inget att dölja heller. Det är klart det är bra att de är ute och testar. Sen har jag väl hört andra oroliga grejer som att i vissa länder får man inte åka och testa ännu, tack vare coronan. Det är lika oroväckande att det inte fungerar, säger Halfvarsson.

LÄS MER: Charlotte Kalla öppnar upp om kränkande och olämplig behandling: ”Det är hemskt”

Få våra nyhetsbrev!