Charlotte Kalla öppnar upp om kränkande och olämplig behandling: ”Det är hemskt”

Svenska idrottskvinnor höjer sina röster för kränkande behandling.
Nu erkänner även Charlotte Kalla hur hon har blivit utsatt.
– Det har kommit opassande frågor till och med under presskonferenser, säger hon till SportExpressen.

Senaste tiden har flera svenska idrottsprofiler vittnat om en utseendefixering och kroppshets för kvinnliga idrottare. Friidrottaren Moa Hjelmer tillsammans med skidskyttarna Hanna Öberg och Stina Nilsson är några av rösterna som har höjts.

Kalla öppnar upp

Öberg och Nilsson har varit tydliga med att det finns en kroppsfixering inom skidvärlden.
– Det finns en helt annan fixering vid hur idrottstjejer ser ut, att man i vissa fall bryr sig mer om det än själva prestationen, sa Öberg i en tidigare intervju.

Charlotte Kalla, skidor
200921 Charlotte Kalla poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges skidlandslag den 21 september 2020 i Sollefteå. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / NJ0005

Nu får svenskorna medhåll från en annan skidstjärna. Då Charlotte Kalla berättar om hur hon har utsatts för kränkande behandling genom åren.
– Det är svårt att vet hur mina manliga kolleger har blivit bemötta. Men under åren har det kommit en hel del opassande frågor, till och med på presskonferenser, säger Kalla till SportExpressen och minns en särskild händelse.
– Jag kommer ihåg att det var under VM i Falun. När Therese Johaug helt plötsligt fick en fråga om vad hon bar för underkläder. Det var så att man studsade till. Och det är självklart inte okej på något vis med sådana frågor.

”Det är hemskt”

Svenska längdstjärnan tycker att det är ett utbrett problem med kroppsfixeringen och olämpliga kommenterar om kvinnokroppar.
– Det känns som det återspeglar hur det är i samhället i stort. Som att det är okej att tycka till om kvinnokroppar eller vad man som kvinna har i korgen när man är och handlar. Det behöver inte vara någon som man möter i verkligheten som kommer med kommentaren. Som det är nu med sociala medier, det är så lätt att tycka till och det är hemskt att det är så, säger hon till kvällstidningen.

Charlotte Kalla, skidor
191122 Charlotte Kalla, Piteå Elit SK, på prispallen efter skidloppet över 10 km fristil vid Gällivarepremiären den 22 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Nu ser 33-åringen gärna fram emot att ämnet fortsätter att debatteras. För att få till en mycket bättre situationen.
– Jag tycker att det är jättebra att diskussionen om det här kommer upp, förhoppningsvis kan det leda till en bättre situation i framtiden.

Charlotte Kalla är Sveriges absolut främsta kvinnliga olympier genom tiderna. Hon har vunnit hela 3 OS-guld, 6 OS-silver, 3 VM-guld, 6 VM-silver, 4 VM-brons och hela 35 SM-guld under skidkarriären.

LÄS MER: Charlotte Kalla avslöjar nu hemliga projektet – efter ett års tystnad: ”En stor stolthet”

Följ 08minuter på Instagram!

Få våra nyhetsbrev!