Ebba Andersson öppnar upp om mörka tiden i år: ”Det var så jobbigt…”

Det blev en bedrövlig säsong för Ebba Andersson.
Nu öppnar 22-åringen upp om den mörka tiden i vintras.
– Kändes som att nu har energin tagit slut, säger hon till SportExpressen.

Hon har vunnit VM-guld och OS-silver samt plockat 15 individuella pallplatser i världscupen. Men den senaste skidsäsongen vill Ebba Andersson helst av allt bara glömma.

Stora bakslaget

Det blev ett år av bedrövelse för svenska 22-åringen. Efter en mycket fin försäsong kom det stora bakslaget bara en vecka innan världscuppremiären när Andersson skadade ett tidigare opererat knä.

Ebba Andersson, skidor
200216 Ebba Andersson of Sweden after the women’s 10 km classic pursuit during the Ski Tour 2020 on February 15, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_510

Rena mardrömsstarten på nya säsongen och först 28 december var längdåkaren tillbaka i spåren igen. Sedan kom nästa smäll när hon tvingades bryta Tour de ski på grund av en förkylning.
– Den grejen har jag nästan försökt förtränga. Mmm, jag önskar att jag kan få lite flyt nu. Det är just den där tajmingen på de här grejerna som har varit så jobbig, säger hon i en intervju med SportExpressen.

Ebbas mörka tid

Svenska skidstjärnan öppnar nu upp om det mörka året som har varit. Där framförallt knäskadan var det allra värsta.
– När det väl hände i november hade jag svårt att tror att jag skulle kunna orka hantera det på det sätt jag gjorde. Jag kände att energin som skulle krävas för att ta sig igenom en sån där händelse igen… Det var som att den inte riktigt fanns där. Som att nu har energin tagit slut, säger hon till kvällstidningen.
– Det kändes bara så himla tröttsamt. Jag kände lite som att ”är det här verkligen värt det?”.

Ebba Andersson, skidor
200220 Ebba Andersson of Sweden after the women’s 34 km free technique mass start during the Ski Tour 2020 on February 20, 2020 in Meråker. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170478

Men Andersson insåg att det faktiskt var värt det att fortsätta kämpa och ta sig tillbaka. I slutet av säsongen ställde hon upp i U23-VM och imponerade stort genom att vinna dubbla guld.

En skön revansch för svenskan som nu ser fram emot kommande säsong med stor revanschlusta. Och att få lämna knäskadan och den mörka tiden bakom sig.
– Ganska snabbt kom jag fram till att det faktiskt ä-r värt det. Annars skulle jag inte ha reagerat på det sätt jag gjorde när väl skadan inträffade. Det är så många gånger jag klappat mig själv på axeln och känt: ”Det här gjorde du verkligen bra.” Som när jag var redo att tävla igen efter knäskadan.

LÄS MER: Vändningen: Totalnobbad i skidlandslaget – nu byter svenskan sport(!) helt