Ebba Andersson och Jonna Sundling bryter tystnaden – om beslutet som fått hela Sverige att rasa: "Synd"

Ebba Andersson och Jonna Sundling bryter tystnaden – om beslutet som fått hela Sverige att rasa: ”Synd”

Inga skidåkare nominerade i någon kategori på Idrottsgalan.
Det har fått hela skidsverige att reagera – och nu säger Ebba Andersson sitt.
– Det är såklart synd, säger hon till SVT.

Det var tidigare i veckan som nomineringarna till Idrottsgalan 2024 släpptes. Längdskidåkningen stod helt utan nominering i någon kategori. Något som fått allt från landslaget och skidexperter till skidsupportrar att rasa.

Otroliga säsongen

För längdskidåkningen blev utan nominering trots ett fantastiskt skid-VM av våra svenska åkare. Sverige gjorde sitt bästa världsmästerskap någonsin när de slog rekord i antal medaljer med sina tolv. Åkarna det främst handlade om var Ebba Andersson, Jonna Sundling, och Frida Karlsson.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonna Sundling, längdskidor, Idrottsgalan
230905 Jonna Sundling under en pressträff med Svenska Skidförbundet den 5 September, 2023 i Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0140

De två förstnämnda tog båda två guldmedaljer, samtidigt som Karlsson tog medalj i samtliga lopp hon ställde upp till. Det går också att tillägga att Frida Karlsson vann Tour de Ski, och att Maja Dahlqvist vann den totala sprintcupen. En otrolig skidsäsong av våra svenska åkare helt enkelt. Men inget av dessa namn blev alltså nominerade.

Sundling & Andersson

Det tycker Jonna Sundling är ”märkligt”.
– Sen är det såklart otroligt många idrotter som är med och fajtas om att bli nominerade till Idrottsgalan, så det är hård konkurrens. Och speciellt när det är olika sporter. Men någon enstaka hade vi väl ändå kunnat få nominerad tänker jag. Man hade ju lätt kunnat räkna in fyra, men det är som det är, säger hon till SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, längdskidor, Idrottsgalan
231116 Ebba Andersson under en pressträff inför Sverigepremiären i Skidor den 16 november 2023 i Gällivare. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / kod MA / MA0554

Även Ebba Andersson ifrågasätter nomineringskommitténs beslut.
– Oavsett nominering eller inte så är det samma prestationer som jag gjorde där borta i Planica och det kan ingen ta ifrån en. Sen är det såklart synd att den kommitté som plockar fram nomineringarna inte ser det på samma sätt.
– Samtidigt blir det ett bevis på hur starkt idrottsår vi verkligen har bakom oss. För det är ju inte vilka som helst som har fått nomineringarna, säger Andersson till kanalens sajt.

LÄS MER: Skidlandslaget agerar efter jättekritiken – bojkottar nu Idrottsgalan i ren besvikelse: ”Vi är upprörda”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev