Dubbla svenska stortalanger i längdskidor lämnar Sverige och byter land – öppnar nu upp om beslutet: ”Det är svårt”

De är två av svensk skidsports framtid.
Men nu väljer båda talangerna att lämna landet.
Erica Lavén och Carl Rune tar steget över till USA istället.

Till nästa säsong blir det stor förändring för två svenska stortalanger i längdskidor. 21-årige Carl Rune och 19-åriga Erica Lavén har bestämt sig för att flytta till USA för att fortsätta sina skidkarriärer.

Lämnar Sverige

Lavén har vunnit JSM-guld i sprint och representerat Sverige på JVM tre gånger, där det blivit en sjätteplats som bäst. Medan Rune har slagit sig in som senioråkare och fått göra debut på världscupen, han har också ett JVM-silver på meritlistan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Erica Lavén, skidor
240204 Sveriges Erica Lavén poserar för ett porträtt inför Junior-VM i skidor den 4 februari 2024 i Planica, Slovenien. Foto: Svenska Skidförbundet / BILDBYRÅN / handout

Båda två har nu bestämt sig för att lämna Sverige och studera på universitetet i Salt Lake City, Utah, från och med augusti.
– Jag tar ett år i taget, men det kan ju fort bli 3-4 år. Jag kommer att läsa på ekonomiprogrammet, säger Carl Rune, som dom senaste två åren bott och pluggat i Östersund, till längd.se.
– Det ska inte vara sämre att studera där borta, jag har ju hört en del historier. Jag hoppas utvecklas som skidåkare och om det är möjligt försöka kvala in till U23-VM kommande vinter. Jag har alltid varit sugen på att prova på USA och började tänka på möjligheten i vinter. Efter skidgymnasiet i Mora har jag nu varit två år i Östersund, men jag har aldrig varit i Salt Lake City.

”Det är svårt”

21-åringens pappa Peter Rune pluggade också på samma universitet och kan nog ha påverkat sonen en hel del. Även förre landslagsåkaren Martin Bergström har bott och studerat i Utah.
– Det är knappt någon skandinav som åker för Utah nu. Jag tror dom har sju herrar och sju damer i längdlaget. Mitt mål där borta blir att prestera i dom amerikanska universitetsmästerskapen, säger Carl i intervjun.
– Det är svårt att säga om man kommer att missa något från Sverige. Nu blir det ju inte ett år i sträck. Troligen hem till jul och förhoppningsvis uttagningar till U23-VM och under sommaren är man ju också hemma.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Carl Rune, skidor
240405 Carl Rune, Täby IS SK tävlar i herrarnas 5 km klassisk stil under Ford Smart Energy Cup den 5 april 2024 i Sollefteå. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0179

Båda två längdskidåkarna är från Stockholm och har tävlat för Täby IS. Men Erica Lavén bytte nyligen till Åsarna IK för att ta nästa steg i sin skidkarriär och nu väntar ett ännu större steg på andra sidan Atlanten.

Vad tycker du om talangernas beslut att lämna Sverige? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: William Poromaa och Edvin Angers tuffa beslut som väcker känslor – svenska skidstjärnornas tydliga nobb: ”Det är en risk”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev