Dopningsbråket som skakar norska skidförbundet: "Det är ett hån"

Dopningsbråket som skakar norska skidförbundet: ”Det är ett hån”

Det norska skidförbundets miljonförhandlingar med Coop föll ihop.
Enligt VG ska det handlar om meningsskiljaktigheter kring dopning.

Det norska skidförbundet har förhandlat med Coop gällande ett nytt sponsoravtal i miljonklassen. Men förhandlingarna bröt samman och istället förlängde förbundet med Coops konkurrent Norgesgruppen.

Nu har dokument som norska VG fått se visat på varför affären sprack – och det stavas dopning.

Stora meningsskiljaktigheter

Om en norsk skidåkare åker fast för dopning ville Coop ha möjligheten att bryta avtalet. Men det norska skidförbundet tyckte annorlunda.

Om det som vid fallen med Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug bedöms att utövaren har haft ”ingen eller obetydlig skuld” i dopningen borde avtalet fortlöpa, ansåg skidförbundet.
– De tyckte att det var orimligt att Coop skulle kunna säga upp avtalet på en sådan enkel grund som att en utövare testat positivt på ett B-prov, och att skidförbundet då skulle kunna gå miste om sina intäkter, berättar Coops kommunikationschef Björn Takle Friis för VG och fortsätter:
– För Coop är det aldrig aktuellt att acceptera att man töjer på gränserna gällande dopning, och på det sättet bidra till att flytta kulturen och inställningen i en riktning som varken är sund eller hållbar för idrotten.

”Brist på respekt”

VG:s krönikör Leif Welhaven ställer sig på Coops sida i frågan..

Han anser att förbundets agerande är att håna dopningsreglerna.
”Det är en brist på respekt för antidopningsarbetet. Det är däremot nödvändigt att gå ännu en runda kring den norska skidledningens bristande ödmjukhet för ett regelverk som hela världen måste förhålla sig till,” skriver han i en krönika.

LÄS MER: Petter Northugs jättevändning efter bråken – nu gör norrmannen EXAKT som Charlotte Kalla

Slutar i landslaget och byter sport(!) – efter infekterade bråket med Wolfgang Pichler