Den gången Thomas Wassberg stannade upp mitt under loppet – och med ett genidrag slaktade alla konkurrenter

Thomas Wassberg gjorde allt för att vinna.
Och han var en mästare på att kringgå reglerna.
Som den gången han plötsligt stannade upp, gjorde ett enkelt trick – och krossade sina konkurrenter.

Thomas Wassberg var vinnarskallen som med sin råa inställning blev en av Sveriges mest omtyckta och framgångsrika idrottare. Wassberg skördade enorma framgångar på stora mästerskap, och med sin raka attityd och inställning blev han direkt en publikfavorit.

Otroliga knepet

Wassberg var som störst när svensk längdskidåkning på herrsidan dominerade. Åkare som Gunde Svan kom in i och revolutionerade sporten, men Wassberg var åkaren som inte tänkte efter så mycket. Han bara gav sig ut i spåret, och med talang och inställning krossade alla. Wassberg var inte ett stort fan av nymodigheter och för mycket tjat om skidor, servicemän och personliga tränare.

810313 Skidor, För-VM: Thomas Wassberg. © Bildbyrån

Säsongen 1985 så blev skatestilen populär, och det fick internationella skidförbundet att agera. Man valde att inför ”skatefria zoner”, alltså områden på en bana där man bara fick åka klassiskt. Och Thomas Wassberg agerade direkt.

– Då gjorde Wassberg en himla lurig grej. Han hade tejpat på sina skidor, och vallat över tejpen. Efter den sista klassiska zonen stannade han. ”Vad håller han på med”, tänkte alla. Han tog sig tiden att rycka av tejpen, och då hade han snabbare skidor än alla andra och vann loppet, säger Jacob Hård till SVT.

LÄS MER: När Ingemar Stenmark kom tvåa i en tävling – och lackade ur fullständigt av den skönaste anledningen

Rusade förbi alla

Det hela var en briljant idé av Wassberg, och ett vågat drag som verkligen belönade. Men det fanns en annan hjärna bakom.

– Min bild har alltid varit att det var Wassbergs idé. Men nu berättade Gunde att det var något de snackat om i landslaget flera dagar innan – men att det bara var Wassberg som vågade, säger Hård.

870221 Skidor, VM, Oberstdorf, 50 KM: Silvermedaljören Thomas Wassberg, Sverige i mål. © Bildbyrån

Jacob Hård berättar om det hela inför en dokumentär om Gunde Svan, som sänds i SVT under vintern 2023. I dokumentären framgår bland annat hur Gunde Svans revolutionerade stil förändrade allt, och fick konkurrenter att titta häpet på honom. Men det var där inte Wassberg mycket för, trots allt…

LÄS MER: Therese Johaugs stora chock när hon ska bli mamma för första gången: ”Ingen sa det till mig”