Därför saknas William Poromaa helt när skidlandslaget samlas på försäsongsläger – nu avslöjas sanningen: ”Det har varit stökigt”

Svenska herrlandslaget har samlats i Åre för ett försäsongsläger.
Men då saknas det största stjärnnamnet i William Poromaa.
– Det har varit stökigt ända sedan maj, erkänner landslagstränaren Lars Ljung för Expressen.

Likadant som förra året samlas svenska herrlandslaget i längdskidor för ett barmarksläger i Åre innan midsommar. Då väntar tuffa löppass runt Åreskutan på träningsschemat för försäsongslägret.

Poromaa saknas

Men anmärkningsvärt är att skidlandslagets stora stjärnnamn på herrsidan saknas helt. Då William Poromaa inte alls följt med landslagskollegorna utan stannat kvar hemma i Sundsvall.

Artikeln fortsätter efter bilden.

William Poromaa, längdskidor
240105 William Poromaa at a press event with Sweden during Tour de Ski on January 5, 2024 in Cavalese. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0829

Nu avslöjas anledningen bakom beslutet och det är en ny mardröm för 23-åringen. Då ”Wille” har fått problem med ett knä.
– Vi valde att William skulle vara kvar hemma. Det här är ju ett läger där vi springer mycket, säger landslagstränaren Lars Ljung till Expressen.
– Det är ett så kallat löparknä, och vi tror att det har kommit efter cykelträningen under våren. Att han suttit lite för lågt när han cyklar och därmed belastat knät lite fel. Det har varit lite stökigt med knät ända sedan i maj – och på slutet har det blivit sämre.

Williams bakslag

Poromaa hade mycket problem under förra säsongen och lyckades därför inte leva upp till de höga förväntningarna på honom. Nu drabbas även sommaren av hans nya problem och det ger komplikationer för träningen under försäsongen.
– Vi har fått göra några justeringar, löpningen går ju bort. Men han kan åka rullskidor och även gå uppför på rullskidbandet, säger Ljung, som också är Poromaas personlige tränare, i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

William Poromaa, längdskidor
240322 William Poromaa, Åsarna IK efter herrarnas 10 km klassisk stil under dag 3 av SM-veckan den 22 mars 2024 i Boden. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0515

I nuläget är det svårt att säga när William Poromaa kan få ge sig ut på en löprunda igen. Förhoppningen är att han ska kunna springa ordentligt till hösten igen och självklart tycker VM-bronshjälten att det är jobbigt.
– Ja, det är det. Han hade gärna varit med oss här i Åre. Han är ju en kille som gillar att springa också. Nu blir ju hans träning lite enformigare, säger tränaren Lars Ljung.

LÄS MER: Frida Karlssons nya ord efter utspelet som chockade skidvärlden – avslöjar nu framtidsplanerna: ”Det finns idéer”

Utöver Poromaa saknas även trion Anton Grahn, Leo Johansson och Emil Danielsson på försäsongslägret. Där är anledningen förkylningar på alla tre.

Vad tycker du om det här beskedet för William Poromaa? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev