Chockbeskedet: Norska skidstjärnan stoppas från att tävla – missar nu premiären!

Skidsäsongen drar igång i helgen.
Då kommer chockbeskedet att norska storstjärnan Ingvild Flugstad Östberg stoppas helt.
– Det är tråkigt och beklagligt, säger norskan i ett officiellt uttalande.

I helgen drar skidsäsongen igång på allvar. Svenska landslagseliten gör upp i Gällivare och i Norge sker inhemska skidpremiären i Beitostölen.

Flugstad Östberg stoppas

Under onsdagen kom mardrömsbeskedet att svenskhoppet Ebba Andersson är borta året ut på grund av en knäskada. Nu kommer nästa chockbesked i den absoluta världseliten.

Ingvild Flugstad Östberg, Norge
190317 Ingvild Flugstad Østberg of Norway in the Women’s 10km classic technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on march 17, 2019 in Falun. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

Norska storstjärnan Ingvild Flugstad Östberg stoppas från att tävla i helgen på grund av hälsoskäl. På en presskonferens i Beitostölen meddelade Norges skidförbund att 29-åringen får startförbud.

”Tråkigt och beklagligt”

Anledningen är att Flugstad Östberg inte klarat av hälsotesterna.
– Jag har har hamnat i en situation där jag inte kan köra skidlopp. Det är tråkigt och beklagligt. Grunden är hälsomässiga skäl då alla krav i hälsotesterna inte är infriade. Därför är det bäst för mig att stå över tävlingarna. Jag har tränat väldigt bra och har glatt mig åt detta. Jag har varit frisk, skadefri och är i god form. Jag skulle helst ha startat, säger norska längdstjärnan enligt tidningen VG.

Ingvild Flugstad Östberg, Norge
191027 Ingvild Flugstad Østberg poses for a portrait during press event with the Norwegian Cross-Country Skiing team on October 27, 2019 in Val Senales. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Flugstad Östberg, som vunnit 2 OS-guld, 1 VM-guld och hela Tour de Ski, vill helst inte avslöja några detaljer om hälsoskälen på grund av att det är personligt. Det är inte bara norska skidpremiären utan även världscuppremiären i Ruka som 29-åringen missar.

Norskan vill dock förtydliga att det inte handlar om någon konflikt bakom förbundets beslut.
– Jag har valt att träna mycket och tufft. Som toppidrottare finns det alltid en risk att träna så mycket. Kroppen behöver tid för att återhämta sig på plussidan. Jag har det bra och har vanligtvis gott humör, men det är givetvis väldigt tråkigt att inte åka skidor de kommande veckorna. Vi har en fantastisk stötteapparat och medicinsk team som ibland måste vara strikt. Men hälsa står över allt och är det viktigaste. Så början av säsongen kommer att vara utan mig, säger hon på presskonferensen.

LÄS MER: Chockbeskedet: Längdstjärnan gör nu oväntad comeback – i Sverige