Charlotte Kallas tydliga kontring – efter kritiken mot Sverige under succéloppet: ”Försöker bara vinkla det…”

Sverige hyllades för sin succétaktik i Tour de Ski-avslutningen – men somliga menade att det gynnade konkurrenten USA.
Det håller inte Charlotte Kalla med om.
– De försöker nog säkert bara vinkla det till deras fördel, säger hon till Expressen.

Den allra sista etappen av Tour de Ski blev som väntat en rysare – men det blev också loppet då Ebba Andersson efter många, många pallplatser till sist fick vinna en världscuptävling. Och nyckeln till segern låg faktiskt i en svensk taktik – där flera åkare deltog för att så mycket som möjligt försvara möjligheterna för Anderssons topprival Jessica Diggins.

Oväntade utspelet

Och det funkade ju utmärkt, då Andersson var först till slalombacken i Alpe Cermis, och då gjorde sig ett litet ryck som Diggins aldrig orkade ta ikapp. Det svenska taktiska draget hyllades stort av såväl ledare som åkare, men även, oväntat nog, av Jessica Diggins och USA.

Ebba Andersson. Foto: Bildbyrån

Amerikanskan menade nämligen att ryggarna hjälpte henne fram till backen, och att det dessutom skapade ett avstånd till tvåan i Tour de Ski-totalen, Julia Stupak.

– Det var skönt, för om jag kunde hänga på skulle det hjälpa mig också. Så jag tänkte: ”det här är jättebra” och jag tänkte bara att jag skulle vara smart och inte falla igenom, sa Diggins efteråt.

Kallas kontring

Samtidigt som Andersson körde hem sin första världscupseger i karriären så satt Charlotte Kalla på hemmaplan i Sverige och hejade på. Och hon ger inte mycket till USA:s utspel om att taktiken faktiskt gynnade Diggins.

– Jaså? De försöker nog säkert bara vinkla det till deras fördel, säger Kalla till Expressen.

Charlotte Kalla, skidor
200921 Charlotte Kalla poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges skidlandslag den 21 september 2020 i Sollefteå. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / NJ0005

Kalla menar att hon är stolt över den svenska laginsatsen, och att det betyder mycket för framtida lopp, och glädjen för lagkompisen Ebba Andersson går inte att ta miste om.

– Det är väldigt häftigt att se att man verkligen hade en tanke före loppet –och sedan också kunde genomföra den.

Charlotte Kalla avstod Tour de Ski efter att ha smittats av coronaviruset, men har under helgen gjort succé på hemmaplan då hon tävlat, och vunnit två av två tävlingar i övertygande stil.

LÄS MER: Linn Svahn hyllas nu enormt – för fina gesten mot kompisarna efter ”positiva” coronatestet: ”Stort gjort”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!