Linn Svahn hyllas nu enormt – för fina gesten mot kompisarna efter ”positiva” coronatestet: ”Stort gjort”

Linn Svahn hyllas nu enormt – för fina gesten mot kompisarna efter ”positiva” coronatestet: ”Stort gjort”

Sverige gick ut med att Linn Svahns coronatest var positivt.
Det var stjärnan själv som önskade det.
– Det var stort gjort av henne, säger längdchefen Anders Byström till Expressen.

Det var undet torsdagen som chockbeskedet kom som verkligen skakade om svensk längdskidåkning. Nyheten slog då ned som en bomb att en svensk åkare, på plats på Tour de Ski, testats positivt för covid-19.

Testades positivt

Snabbt stod det klart att det var sprintspecialisten Linn Svahn som hade testats positivt i ett så kallat snabbtest, som alla åkare tvingas ta för att hämta sina ackrediteringar och således ta sig in på anläggningarna. Personer som varit i Linn Svahns direkta närhet isolerades snabbt i väntas på det så kallade PCR-testet, som är betydligt mer tillförlitligt.

Linn Svahn, skidor
201206 Sveriges Linn Svahn under en träningstävling den 6 december 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0029

När väl det var färdiganalyserat, på torsdagskvällen, så stod det klart att testet i själva verket var negativt, och att Linn Svahn och resten av landslaget får tävla på som först planerat. Men att det var just Linn Svahn som var den som testades positivt var inte en självklarhet för allmänheten att få nys om.

Fina gesten

I andra nationer så är kutymen att landslaget inte berättar vem som är smittad – men anledningen att Svahns namn kom ut var för att hon själv ville det.

– Hon sa direkt att ”Vi går ut med det – så slipper vi alla spekulationer”. Hon ville inte att det skulle bli en massa oro för de andra i laget, avslöjar nu längdchefen Anders Byström för Expressen.

Linn Svahn ville helt enkelt skydda sina lagkompisar, och bad ledningen att släppa namnet.

– Det var stort gjort av Linn att skydda de andra. Hon hade inga som helst problem med det, säger Byström.

Linn Svahn, skidor
200921 Linn Svahn poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges skidlandslag den 21 september 2020 i Sollefteå. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / NJ0005

Att just Svahn sedermera testades negativt var ingenting som förvånade landslagsledningen, berättar Byström.

– I samband med ett dopingprov tidigare så hade hon testat sig för antikroppar – och det visade sig då att Linn hade det.

LÄS MER: Ebba Anderssons superform håller i sig – på pallen IGEN efter jättelopp i masstarten

Få våra nyhetsbrev!