Carl Johan Bergman sköt sina sista skott och försvann – så lever den folkkäre guldhjälten i dag

Carl Johan Bergman har stått på pallen i världscupen hela tio gånger och har bland annat ett VM-guld på meritlistan.
Men efter OS i Sotji 2014 valde han att avsluta karriären – och så här lever han i dag.

Carl Johan Bergman är verkligen en av Sveriges allra främsta skidskyttar genom tiderna. Han debuterade i världscupen som 23-åring säsongen 2001/02 och stod för flera makalösa prestationer genom karriären.

Historiska VM-guldet

Totalt hamnade han på pallen i världscupen tio gånger, och tog tre stycken individuella segrar. Den främsta meriten från Carl Johan Bergmans karriär är ändå VM-guldet i mixedstafetten 2007.

Tillsammans med landslagskollegorna Björn Ferry, Helena Jonsson och Anna Carin Olofsson krossade de allt motstånd och ordnade ett svenskt guld i italienska Antholz.

140220 Sveriges Carl Johan Bergman på en presskonferens under OS i Sochi den 20 februari 2014. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Han skördade ännu fler framgångar i mixedstafetten kommande år. I den grenen har Bergman kammat hem samtliga valörer, när han 2009 tog silver och sedan ett brons 2010.

Individuellt är VM i Ruhpolding 2012 den största framgången. Carl Johan Bergman tog silver i jaktstarten, och även ett brons i sprint.

Nya livet

Den svenske skidskyttelegendaren har givetvis representerat Sverige i ett gäng OS. Totalt fyra stycken, och det sista i Sotji 2014 där han efter det valde att lägga geväret på hyllan.

Efter en lång och fin karriär som löpte över 13 år på den allra högsta nivån valde Carl Johan Bergman att ta en helt annorlunda riktning i sitt liv. Något som verkligen inte har med skidskytte alls att göra.

131130 Sveriges Carl Johan Bergman under herrarnas sprint 10 km i world cup skidskytte den 30 november 2013 i Östersund. Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Först valde han att driva en Lodge i Lillehammer, har han uppget till skidskytte.se, och något han höll på med i två år. Sedan ändrade han fokus fullständigt och gick över till IT-branschen där han verkar än i dag.

Han har vid sidan av också arbetat med skidskytte under vissa mästerskap för SR och SVT:s räkning, samt Eurosport.

LÄS MER: Anna-Carin Zidek kastade upp geväret på ryggen och stakade iväg – så lever den svenska OS-guldhjälten idag

Få våra nyhetsbrev!