Anna-Carin Zidek kastade upp geväret på ryggen och stakade iväg – så lever den svenska OS-guldhjälten idag

Guld och silver på de olympiska spelen 2006.
Anna-Carin Zidek hade ett sanslöst mästerskap och blev ”Aco” med hela svenska folket – och det här hände sen.

Anna-Carin Zidek var ett återkommande inslag i världstoppen i ett par år, för att sedan försvinna helt. Skidskytten tog dubbla OS-medaljer i Turin 2006 och totalt sex stycken i världsmästerskap – samtliga mellan år 2005-2010.

Oväntade bytet

”Aco” var under de framgångsrika åren verkligen en ljusglimt för den svenska publiken att följa, och som nådde toppen av sin karriär efter ett oväntat byte.

Anna-Carin Zidek inledde sin karriär inom längdskidåkningen men valde som 29-åring att ta steget över till skidskyttet, precis det drag Stina Nilsson valde att göra i mars 2020.

Däremot var inte Zidek inte lika framgångsrik inom längdåkningen som Nilsson var, och stod inte för några prestationer som gav eko ute i skidvärlden.

– Jag kände att jag inte kom längre trots att jag tränat hårt så länge. Det kändes som en bra övergång att gå över till skidskytte, har Zidek tidigare sagt i intervju med Expressen.

110305 Skidskytte, VM, dam: Sprint, Anna Carin Zidek, Sverige © Bildbyrån

Men efter bytet, som 29 år gammal, kom det faktiska genombrottet. Och vi alla minns bilderna när hon åkte in på stadion 2006 som OS-mästare – så utslagen att hon knappt kunde stå upp.

– Om jag ramlat omkull hade jag inte orkat resa mig igen. Så trött var jag. Det var en fantastisk känsla när jag lyckades vinna. Guldet i OS är något extra, kommenterade Zidek själv till kvällstidningen.

Nya livet

Fem år efter den fantastiska bedriften i Turin meddelade Zidek sommaren 2011 att hon avslutar sin karriär, och figurerade kommande säsong i Eurosports sändningar som expertkommentator till skidskyttet.

Men den karriären varade inte länge och i dag arbetar hon bland annat som lärare och breddade nyligen sina kunskaper inom området och utbildat sig till specialistlärare.

091202 Skidskytte, World Cup, Världscupen, Dam: Anna Carin Olofsson-Zidek, Sverige, kom på andra plats. © Bildbyrån

Anna-Carin Zidek deltog även i Mästarnas mästare 2015.

LÄS MER: Johan Wissman snörade av sig friidrottsskorna och försvann – här är löparprofilens helt oväntade jobb idag

Få våra nyhetsbrev!