Anna-Carin Zidek kastade upp geväret på ryggen och stakade iväg – så lever den svenska OS-guldhjälten idag

Anna-Carin Zidek kastade upp geväret på ryggen och stakade iväg – så lever den svenska OS-guldhjälten idag

Guld och silver på de olympiska spelen 2006.
Anna-Carin Zidek hade ett sanslöst mästerskap och blev ”Aco” med hela svenska folket – och det här hände sen.

Anna-Carin Zidek var ett återkommande inslag i världstoppen i ett par år, för att sedan försvinna helt. Skidskytten tog dubbla OS-medaljer i Turin 2006 och totalt sex stycken i världsmästerskap – samtliga mellan år 2005-2010.

Oväntade bytet

”Aco” var under de framgångsrika åren verkligen en ljusglimt för den svenska publiken att följa, och som nådde toppen av sin karriär efter ett oväntat byte.

Anna-Carin Zidek inledde sin karriär inom längdskidåkningen men valde som 29-åring att ta steget över till skidskyttet, precis det drag Stina Nilsson valde att göra i mars 2020.

Däremot var inte Zidek inte lika framgångsrik inom längdåkningen som Nilsson var, och stod inte för några prestationer som gav eko ute i skidvärlden.

– Jag kände att jag inte kom längre trots att jag tränat hårt så länge. Det kändes som en bra övergång att gå över till skidskytte, har Zidek tidigare sagt i intervju med Expressen.

110305 Skidskytte, VM, dam: Sprint, Anna Carin Zidek, Sverige © Bildbyrån

Men efter bytet, som 29 år gammal, kom det faktiska genombrottet. Och vi alla minns bilderna när hon åkte in på stadion 2006 som OS-mästare – så utslagen att hon knappt kunde stå upp.

– Om jag ramlat omkull hade jag inte orkat resa mig igen. Så trött var jag. Det var en fantastisk känsla när jag lyckades vinna. Guldet i OS är något extra, kommenterade Zidek själv till kvällstidningen.

Nya livet

Fem år efter den fantastiska bedriften i Turin meddelade Zidek sommaren 2011 att hon avslutar sin karriär, och figurerade kommande säsong i Eurosports sändningar som expertkommentator till skidskyttet.

Men den karriären varade inte länge och i dag arbetar hon bland annat som lärare och breddade nyligen sina kunskaper inom området och utbildat sig till specialistlärare.

091202 Skidskytte, World Cup, Världscupen, Dam: Anna Carin Olofsson-Zidek, Sverige, kom på andra plats. © Bildbyrån

Anna-Carin Zidek deltog även i Mästarnas mästare 2015.

LÄS MER: Johan Wissman snörade av sig friidrottsskorna och försvann – här är löparprofilens helt oväntade jobb idag

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!