Calle Halfvarssons raseri mot norska tv-kanalen – avslöjar sanningen om attacken mot Northug: ”En fuling”

Det var videon som skakade skidvärlden.
Nu avslöjar Calle Halfvarsson sanningen – och rasar mot norska NRK.
– De gjorde en fuling, säger han.

Det har inte direkt varit få gånger under karriären som Calle Halfvarsson hamnat i luven på norska åkare. Han har haft många duster med superprofilen Petter Northug, och även varit en rejäl måltavla när det kommer till hån från grannen åt väst. Och allting nådde sin absoluta pik inför VM i Seefeld, 2019.

Kontroversiella videon

Det var med två dagar kvar till VM-premiären som en musikvideo släpptes på NRK:s sajt. Där stod Calle Halfvarsson och rappade, och han gick hårt på Petter Northug och Johannes Hösflot Kläbo. I videon sjunger Calle Halfvarsson bland annat att han ”badar i svenska dambröst”, och senare tar han även fram en motorsåg och kapar huvudet av en pappfigur av Johannes Hösflot Kläbo.

Calle Halfvarsson, skidor
230131 Calle Halfvarsson vid en presskonferens där den svenska truppen till VM presenteras under dag 1 av SM-veckan den 31 januari 2023 i Skövde. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0408

Calle Halfvarsson sågades rejält för musikvideon, men faktum är att det finns en förklaring till hur den släpptes igenom – trots att i stort sett samtliga tyckte att den var över gränsen. Nämligen att Halfvarsson och det svenska landslaget aldrig fick se den innan publicering – trots NRK:s löfte till skidstjärnan. Nyheten om Calle Halfvarssons ord om NRK har även nått Norge, där det bland annat uppmärksammas i tidningen Dagbladet, som beskriver det hela som ett ”raseri”.

– NRK hade lovat att jag skulle få se videon innan publicering. Men de gjorde en fuling. De förstod nog att det skulle bli ett nej, framför allt från landslaget, säger Calle Halfvarsson till Expressen.

LÄS MER: Stina Nilsson avslöjar stora förändringen – tvingas nu agera för att undvika nytt fiasko: ”Haft utmaningar med det”

“Hörde inte hemma där”

Och han har helt rätt. Rikard Grip är numera generalsekreterare för det svenska skidskyttelandslaget, men var då landslagschef för längdlandslaget. Han säger att han ”absolut inte” hade godkänt videon om han fått se den innan publicering.

– För mig var det viktigaste där och då att allt fokus skulle vara på de sportsliga prestationerna. Inget annat. Det här hörde inte hemma där, säger han.

Petter Northug, längdskidor
200821 Petter Northug during a press conference on August 21, 2020 in Trondheim. The former cross-country skier has been charged by the police with speeding, driving under the influence of drugs and possession of drugs. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0017

Calle Halfvarsson fick utstå en hel del kritik, men kan i dag ”bara skratta åt det”.

– Jag fick kanske tusen positiva kommentarer men tre, fyra extremt negativa reaktioner. De gjorde mig illa berörd, säger han, och fortsätter:

– Jag minns att jag tänkte: ”Shit, har jag mördat någon eller?” Det var så tonen var, som att jag hade gjort något riktigt, riktigt hemskt. Men herregud, så farligt var det väl inte.

LÄS MER: Stortalangen Alvar Myhlbacks kaxiga utspel får alla svenskar att drömma: ”Jag kommer tillbaka och då…”