Calle Halfvarssons klockrena känga till egna landslaget – efter beskedet som får precis alla skidälskare att jubla

Mixedstafetter kommer till världscupen.
Då skickar Calle Halfvarsson en klockren passning till herrarna i landslaget.
”Det är inte helt fel för oss grabbar att få hjälp av de svenska damerna”, skriver han till SVT.

Skidskyttet har ofta hyllats för att vara innovativa och i framkant när det kommer till tävlingar och jämställdhet. Inom sporten så är det inte ovanligt att det står mixedstafett på programmet, vilket alltså betyder att damer och herrar tävlar med och mot varandra i stafetter, antingen i lag med två eller fyra.

Klockrena passningen

Kritiken har stundtals varit stor mot att längdskidorna inte har något liknande, och under vintern blossade en stor debatt upp om just detta. Inom skidskyttet har tävlingarna blivit en direkt succé, och det har därför varit många som tyckt det varit konstigt att längdskidorna inte tagit efter alls. Men nu bli det ändring på det.

210302 Frida Karlsson of Sweden celebrates after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

I går stod det nämligen klart att Fis spikat att det blir stafett och sprintstafett med både kvinnor och män i lagen, och Sverige får de första tävlingarna när världscupen kommer till Falun nästa år.

”Det var en fin nyhet. Jag tror det kan bli en rolig tävling att titta på”, skriver Calle Halfvarsson till SVT, samtidigt som han passar på att pika herrarna i skidlandslaget, som inte direkt varit bortskämda med framgångar senaste året:

”Det är inte helt fel för oss grabbar att få hjälp av de svenska damerna”.

”Har röstat för det”

Det blir den 13 mars som vi för första gången får se tävlingsformen, och många tror att den här är för att stanna.

”Nyheten är glädjande. Det är något vi har röstat för och kommer ge ett spännande moment både för aktiva och publik. Det är också många mindre nationer som uppskattar att det blir mixedstafett”, skriver landslagschef Anders Byström.

191201 Calle Halfvarsson of Sweden after the men’s 15 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup premiere on December 1, 2019 in Ruka. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Till Fis hemsida säger även Pierre Mignerey, som är tävlingschef för Fis, att det är ett efterlängtat beslut.

– I den kommande säsongens kalender har vi fått igenom många idéer och aspekter som vi diskuterat länge. Med Falun som värd för två mixedlagtävlingar på samma dag kan åskådare på plats och supportrar framför tv:n se fram emot en extraordinär världspremiär i skidor, säger Mignerey.

LÄS MER: Svenska skidlandslaget slår nu tillbaka efter allvarliga ryktet i Norge: ”Det här är falskt”

Få våra nyhetsbrev!