Svenska skidlandslaget slår nu tillbaka efter allvarliga ryktet i Norge: ”Det här är falskt”

Stora förändringar är på väg att hända i världscupen för längdskidor.
Det ryktas om förödande konsekvenser för Sverige, enligt norska rykten.
– Det här är ett rejält falskt alarm, svarar Daniel Fåhraeus, längdchef på skidförbundet, till SportExpressen och slår tillbaka.

Det kommer att bli stora förändringar i världscupen för längskidor enligt Internationella skidförbundets, Fis, tävlingschef Pierre Mignerey. Från och med säsongen 2022/23 kommer antalet tävlingsorter att minska kraftigt.

Fis förändrar

Anledningen till framtidsbeslutet handlar om de tre viktiga beståndsdelarna hållbarhet, kostnad och resor.
– Den stora ändringen är att dela in säsongen i geografiska block. Det har skidskyttet gjort med stor framgång och nu vill vi göra samma sak, säger tävlingschefen Mignerey till norska tidningen Dagbladet.
– Vi kan inte hålla på att resa lika mycket mellan Skandinavien och mellan-Europa som vi har gjort. Därför kommer vi att åka till färre orter – och i stället ha fler lopp på varje ort.

Frida Karlsson, Sverige
210110 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 10km cross-country skiing free technique mass start on January 10, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0112

Norska tidningen kommer även med oväntade uppgifter att Sverige kommer att drabbas hårt av de nya förändringarna. Enligt Dagbladet kan de två klassiska världscuploppen i Falun och Lahtis, Finland, hamna i kläm.

Sveriges svar

De två städerna kan i framtiden komma att få turas om att arrangera världscuptävlingar vartannat år. Men nu slår svenska skidlandslaget tillbaka mot norska ryktena.
– Det här stämmer inte, säger Daniel Fåhraeus, längdchef på skidförbundet samt medlem i Fis längdkommitté, till SportExpressen.
– Det som stämmer är att vi diskuterat hållbarhet, resor och kostnader. Men sedan är det ju upp till varje nationsförbund att bestämma vilken ort som ska arrangera världscupen.

Therese Johaug, Norge
210117 Therese Johaug of Norway after the women’s cross-country skiing skiathlon during the Norwegian National Ski Championships on January 17, 2021 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0086

Om man frågar Fåhraeus så är det inte alls aktuellt att Falun bara ska få arrangera världscupen vartannat år.
– Nej, det kommer inte att hända. Inte så länge jag andas i den där gruppen, säger han till kvällstidningen och slår fast följande:
– Jag vill nog påstå att det här är ett rejält falskt alarm.

Hur mycket ser du fram emot kommande skidsäsong? Dela artikeln och berätta mer!

LÄS MER: Ikonen Christer Ulfbåges jättekritik – mot att skidorna lämnar SVT: ”Det är värdelöst”

Få våra nyhetsbrev!