Calle Halfvarsson avslöjar detaljen han måste rätta till – för att ta en medalj i OS: ”Jag såg ut som en gubbe”

Calle Halfvarsson drömmer om OS-medaljer.
Men då måste veteranen börja springa på skidorna i uppförsbackar.
– Jag såg nästan ut som en gubbe i ett fält med ungdomar, säger han.

Calle Halfvarssons medverkan i vinterns OS har varit allt annat än säkert. Men efter ett väl genomfört Tour de Ski meddelade Sveriges Olympiska Kommitté att veteranen tilldelats den sista trupplatsen till spelen.

Succé i Tour de Ski

Veteranens form har sviktat genom hela säsongen, och 32-åringen behövde verkligen visa under touren att han förtjänade en plats i Kina. Då slog han till med säsongsbästa noteringar. En sjätteplats i 15 kilometer fristil och en finalplats i herrarnas sprint(!).

– Calle har trots stor press på att leverera resultat haft en klart stigande formkurva och har erfarenhet som är viktig i ett mästerskap, framför allt i ett relativt ungt lag, sa landslagschefen Anders Byström i ett pressmeddelande när Halfvarssons OS-plats kommunicerades.

220101 Calle Halfvarsson of Sweden after competing in men’s sprint semi final during Tour de Ski on January 1, 2022 in Oberstdorf. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Och väl i Kina siktar Calle Halfvarsson på att uppnå sina stora dröm: En OS-medalj.

– Jag åker till OS för att jag jagar mina första individuella medaljer i ett mästerskap. Men samtidigt, om jag skulle gå ifrån ett distanslopp och fått ut allting för dagen och man slutar femma så kommer jag nog vara ganska nöjd ändå, säger han till Dagens Nyheter.

”Såg ut som en gubbe”

Calle Halfvarsson har verkligen inte sina främsta kvalitéer i sprint. Men ändå lyckades svensken knipa en finalplats i distansen på Tour de Ski.

Nu hoppas svensken att han kan ta en medalj i den disciplinen – men då finns det en detalj han måste slipa på.

– Jag såg nästan ut som en gubbe i ett fält med ungdomar, som åkte gammaldags skidåkning. Det kommer jag behöva träna lite på, jag vet att jag är snabb när jag väl springer lite på skidorna också men just där och då kändes det som att jag inte hade det riktigt. Det blir en detalj som jag får finslipa på fram till OS, säger han.

211121 Calle Halfvarsson efter skidloppet över 15km fristil den 21 november 2021 i Gällivare. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Calle Halfvarsson fortsätter:

– Det var en av detaljerna på touren där jag kände att jag tappade. Jag tappade i ryggen på Valnes Klæbo i löpningen. Jag har kollat på det där klippet i efterhand och jag är väl den enda som ”diagonalar” upp för hela backen.

LÄS MER: Beskedet: Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson till OS – får tydliga roller i svenska truppen: ”De tas ut som…”Få våra nyhetsbrev!