Beskedet: Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson till OS – får tydliga roller i svenska truppen: ”De tas ut som…”

Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson knycker de två sista OS-platserna.
Det meddelar landslaget under onsdagsförmiddagen.
– De har erfarenhet som är viktig i ett mästerskap, säger Anders Byström.

Det har varit en av vinterns stora snackisar. De båda längdveteranerna har haft en tung start på säsongen med sviktande form, och deras medverkan i vinter-OS i februari har varit allt annat än säker.

Tydliga rollen

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, släppte några namn i somras. Veckan innan jul meddelade de ytterligare ett gäng åkare till OS. Varken Calle Halfvarsson eller Charlotte Kalla fanns med i någon av uttagningar, när endast tre platser återstod i den svenska längdtruppen.

Utåt hette det att duon var tvungna att leverera goda resultat och visa på bra from under Tour de Ski. Det var något båda lyckades med, framför allt Halfvarsson, och landslaget meddelar nu att de sista två platserna (Anna Dyvik fick en plats under touren) går till veteranerna.

Charlotte Kalla, skidor
210227 Charlotte Kalla of Sweden aftercompetes in the Women’s Cross Country Skiing Skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 27, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0082

– Både Charlotte och Calle har trots stor press på att leverera resultat haft en klart stigande formkurva och bägge har erfarenhet som är viktig i ett mästerskap, framför allt i ett relativt ungt lag, säger landslagschefen Anders Byström i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Båda två är också utomordentligt bra lagspelare, något som betyder mycket i en OS-trupp.

Duon kommer ha en tydlig roll i Kina.

– Både Charlotte och Calle tas ut som stafettåkare med möjlighet att åka andra distanser, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo i samma pressmeddelande.

”Är på rätt väg”

Charlotte Kalla presterade sina bästa resultat under Tour de Ski. Där slog sig 34-åringen in på topp 20, plats 14 som bäst, i tre av fyra distanslopp.

– Jag känner att jag är på rätt väg och ser fram emot att få starta i mitt fjärde olympiska spel. Nu har jag full fokus på att förbereda mig i lugn och ro, med träning och uppladdning inför kommande utmaningar, säger hon.

211121 Calle Halfvarsson efter skidloppet över 15km fristil den 21 november 2021 i Gällivare. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Calle Halfvarsson var verkligen allra bäst när det gällde som mest. Svensken motbevisade alla sina kritiker under touren och levererade flera toppresultat. Bland annat en sjätteplats i 15 kilometer fristil och tog sig till final i sprint(!).

– Det har verkligen varit skönt att känna att kroppen varit i uppåtgående form under Tour de Ski. Jag hoppas kunna göra mitt bästa OS hittills i Peking, säger han.

OS i Kina blir Kallas fjärde och Halfvarssons tredje.

LÄS MER: Charlotte Kalla ryter nu ifrån – mot frågan som hon tröttnat på totalt: ”Det blir inte lättare…”

Få våra nyhetsbrev!