Björn Ferrys jättesågning av längdskidor – totalslaktar hela sporten: ”Det är ett stort misstag – värdelöst”

Längdskidåkningen har allvarliga problem.
Det anser SVT-experten Björn Ferry som går åt hela sporten.
– Det är som att allt håller på att implodera, säger Ferry i en intervju med TT.

I helgen började en ny skidskyttesäsong med Sverigepremiär i Idre. På plats var så klart SVT-experten Björn Ferry som nu öppnar upp om en mörk framtid för en annan sport – nämligen längdskidåkning.

Ferrys hårda kritik

Ferry ser två helt olika världar för skidskytte och längdskidor, två sporter som han själv bemästrat väl under sin idrottskarriär. SVT-experten hyllar den familjära stämningen som råder inom skidskytte där alla vill hjälpa varandra över nationsgränser medan längskidåkningen framstår som en kall värld.
– Skidskyttet har inga problem förutom kriget och Ryssland som inte får vara med. Men inte som organisation. Att det är 20 stafettlag i varje stafett. I längd är det sju lag och tre från Norge. Det är medveten politik bakom detta. Det råkar inte vara så här, säger Ferry i en intervju med TT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Ferry, skidskytte
221113 Björn Ferry, SVT, under skidskyttepremiären den 13 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0034

Björn Ferry är på riktigt orolig över längdskidåkningens framtid och riktar hård kritik mot Internationella skidförbundet, Fis, som riktar alltför mycket fokus mot att tjäna mer pengar.
– Det är som att hela sporten håller på att implodera. Nu kan lika gärna långloppscupen ta över. De kan också ha sprinttävlingar, uppförsrace och liknande, säger Ferry till nyhetsbyrån.

LÄS MER: Björn Ferrys dundersågning mot hela Norge – ratar nu förslaget fullständigt: ”Norge är alltid dåliga på det”

”Är värdelöst”

Den förre skidskytten, som höll på med längdskidor fram till 2001, syftar på att långloppscupen Ski Classics redan har arrangerat etapper med sprinttävlingar. Kritiken mot Fis fortsätter och Ferry liknar förbundet med fotbollens kritiserade motsvarighet i Fifa.
– Det är ett pampvälde och att det är så många som ska göra en massa utan att ha någonting för det. Åkarna är inte nöjda. Arrangörerna är inte nöjda. Vilka är det som är nöjda? Man byter tävlingsdiscipliner kors och tvärs, hit och dit. Det är ingen publik på tävlingarna, säger svensken i sin kritik.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Skidor, Sverige
220212 Maja Dahlqvist, Frida Karlsson, Jonna Sundling and Ebba Andersson of Sweden pose with their bronze medals after the medal ceremony for women’s cross-country skiing 4×5 km relay during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0239

Björn Ferry ifrågasätter också beslutet att svenska tv-rättigheterna för längdskidor har lämnat SVT för det kommersiella bolaget Viaplay.
– De (Fis) väljer att gå för pengarna i stället för att se till vad som är bäst för sporten. Det måste vara värdelöst att gå till någon kanal där bara en tredjedel av tittarna finns kvar. Hur kan det vara bra för längdsporten? Det är ett stort misstag.

Håller du med Björn Ferry här? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Björn Ferrys helsköna passning till SVT-kollegan André Pops – efter oväntade gesten: ”Det är provocerande”