Björn Ferrys hårda ord om Elvira Öberg – dömer ut stjärnan fullständigt: ”Det är uppenbart att…”

Björn Ferrys hårda ord om Elvira Öberg – dömer ut stjärnan fullständigt: ”Det är uppenbart att…”

Elvira Öbergs VM har blivit en besvikelse.
Nu döms hon ut av Björn Ferry.
– Det blir inte lätt att vända det, säger SVT-experten.

När skidskytte-VM stundade förra vintern var Elvira Öberg Sveriges stora medaljhopp. Hon hade dominerat i världscupen, men blev sedan sjuk. Elvira Öberg gav det ett försök, men kom bara till start i en tävling, och det blev sammantaget en stor besvikelse.

Ferrys hårda dom

Förhoppningar fanns dock om revansch inför årets mästerskap, då Öberg dessutom hållit sig frisk fram till mästerskapet. Men det har inte hjälpt. Öberg har inte alls gått att känna igen, och efter att ha varit en av de snabbaste åkarna i hela världscupen under vintern så har hon slitit rejält under de tre inledande tävlingarna.

Elvira Öberg, skidskytte
231124 Elvira Öberg of Sweden during a training session ahead of the IBU World Cup on November 24, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0692

Öberg var med och tog brons under mixedstafetten, men har efter det inte hängt med rivalerna. Nu dömer experten Björn Ferry ut stjärnans chanser i de återstående tävlingarna.

– Det är uppenbart att Elvira inte är i den där supersprudlande toppformen som hon hade hoppats på och som jag trott att hon skulle vara. Åkmässigt hänger hon inte med. Formen finns inte där, det är svårt att veta varför. Men nu är vi långt in i VM så det blir inte så lätt att vända det, säger han till SVT.

Tränaren slår tillbaka

Efter jaktstarten senaste, där Elvira Öberg slutade åtta, menade hon att det tog på henne att spurta sig till en medalj i mixedstafetten.

– Vi har bra skidor i dag, så det är inte materialet. Jag får verkligen slita för varje meter. Min kropp är trött. Jag tror det beror på att mixedstafetten blev en enorm urladdning. Jag tror att jag inte har lyckats återhämta mig från den, menade Öberg.

Björn Ferry, skidskytte
230210 Björn Ferry, commentator of Swedish Broadcaster SVT, poses for a picture during the IBU Biathlon World Championships on February 10, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0539

Någon som dock tar Öberg i försvar är landslagstränaren Johannes Lukas, som tvärtemot många andra menar att Öberg sett bra ut i spåret.

– Jag håller inte med de som säger att hon haft dåliga åktider. Det var egentligen bara i jaktstarten och där kände hon sig inte så bra. Hon hade en jättebra mixedstafett och en bra sprint. Jaktstarten var inte perfekt men hon fick en rejäl urladdning i mixedstafetten. Nu försöker vi få in mycket energi och ladda om, säger han.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev