Elvira Öbergs radikala beslut för att ta VM-medalj – ska nu härma systern Hanna Öberg: "Det gäller att..."

Elvira Öbergs radikala beslut för att ta VM-medalj – ska nu härma systern Hanna Öberg: ”Det gäller att…”

Pizza, kex och godis. Det var Hanna Öbergs framgångsrecept i VM för tre år sedan.
Samma recept ska nu lillasyster Elvira Öberg testa inför distansloppet i Nove Mesto.
– Jag får se hur mycket godis jag hinner få i mig innan distansen, säger hon.

Efter tre lopp på fem dagar i VM kände Elvira Öberg att energin tagit slut. Egentligen började den sina redan efter mixedstafetten den första dagen, då Sverige tog brons.
– Den blev en enorm urladdning och har kostat mycket. Jag har inte lyckats återhämta mig efter det, säger hon.

24-åringen kom nia i sprintloppet och åtta i söndagens jaktstart. Med hyggligt skytte, men inte alls så bra skidåkning som hon brukar ha.

Elviras beslut

Efteråt drog hon slutsatsen att det blivit som för storasyster Hanna Öberg 2021 i Pokljuka då hon tog ut sig fullständigt i den inledande mixedstafetten och misslyckades i de efterföljande loppen – tills hon och landslagsledningen kom på att det nog handlade om energibrist.
– Det är det enda jag kan komma på, om jag inte vaknar upp sjuk i morgon, att det är något sånt, säger Elvira Öberg.
– Hanna kom tillbaka och tog medalj (silver) i distansen efteråt. Det är bara att inspireras av det. Hanna åt pizza, godis och kex. Jag ska se hur mycket godis jag hinner få i mig innan distansen.
– Elvira Öberg har varit i kontakt med näringsfysiologen Linda Bakkman för att lägga upp en plan för vad hon ska stoppa i sig fram till distansloppet, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Elvira Öberg, skidskytte-VM
240207 Elvira Öberg of Sweden during zeroing ahead of mixed relay during the IBU Biathlon World Championships on February 7, 2024 in Nove Mesto na Morave. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0751

Hanna Öberg säger att hon numera vet hur viktigt det är med återhämtning och att fylla på med energi efter loppen. VM-loppen i Nove Mesto är dessutom lite extra tuffa med tanke på den blöta och tunga snön och att man numera åker på fluorfri valla som gör att skidorna blir allt sämre under loppet.
– Det går åt lite mer mer energi än man kanske är van vid. Det gäller att vara uppmärksam på hur mycket man fyller på efter loppen. Jag kommer att heja på Elvira att äta mer.

Precis som Hanna

Hon säger att hon lärt sig oerhört mycket efter energibristen i Pokljuka 2021.
– Det är något jag verkligen har med mig och jag tror verkligen att erfarenheten har betalat av sig många gånger efter det.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hanna Öberg, skidskytte-VM
240207 Hanna Öberg of Sweden during zeroing ahead of mixed relay during the IBU Biathlon World Championships on February 7, 2024 in Nove Mesto na Morave. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0751

28-åringen startar i tisdagens distanslopp i västen som visar att hon vann distansloppet i senaste VM.
– Det ska bli häftigt att få starta den som regerande mästarinna. Jag har sagt att jag kommer att bli bättre och bättre under VM. Det börjar bli dags att byta ut Marseljäsen nu.

Frankrike vann mixedstafetten och har sedan tagit fem medaljer i två individuella damlopp med Julia Simon som segrare i båda.

Tror du Elvira Öberg lyckas ta en VM-medalj? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Mona Brorsson tvingas be om ursäkt efter jättemissen i skidskytte-VM: ”Jag skäms! Jag tappar huvudet”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev