Beskedet: Norska skidtalangen har fått dopingklassat preparat

Den norska skidtalangen Helene Marie Fossesholm är en av Norges absolut största skidtalanger.
Nu bekräftar det norska skidförbundet att 17-åringen fått dispens för att kunna genomgå en behandling som innehåller ett dopingklassat preparat mellan 2014 och 2017, rapporterar VG
Det ska handla om en hormonbehandling.

Helene Marie Fossesholm ses som Norges nästa stora skidstjärna. 17-åringen kallas ”nya Marit Björgen” och kommer om bara någon vecka köra JVM i Lahtis.

Fått dopingklassat preparat

Där kommer norskan bland annat ställas mot den svenska jättetalangen Frida Karlsson. Men bara veckor innan mästerskapet väljer det norska skidförbundet att berätta om hennes bakgrund.

Helene Marie Fossesholm. Foto: Vegard Wivestad Grott/Bildbyrån Norway

Mellan 2014 och 2017 fick Fossesholm dispens för att genomgå en hormonbehandling som innehöll ett dopingklassat preparat.

”I perioden december 2014 till september 2017 fick Helene Marie Fossesholm behandling med växthormoner. Helene har undersökts av barnläkare på sjukhus från det att hon var 8-9 år gamal då hon var väldigt kortväxt. Då hon var 13,5 år gammal var hon 137,5 centimeter lång och hade en onormal växtutveckling. Hon blev därför behandlad med växthormon. Helene är nu 151 centimeter lång”, skriver förbundet i pressmeddelandet enligt VG.

”Helens behandling innehåller ett preparat som står på WADA:s lista över förbjudna preparat. Det är väldigt stränga krav gällande att få det godkänt att använda sån medicinering i Norge. Då detta krävdes ansöktes det om dispens hos Antidoping Norge. Ansökan beviljades av Antidoping Norge och hon uppfyllde alla Wadas kriterier”.

Kristine Stavås Skistad. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån Norway

Ytterligare åkare har behandlats

Även Kristine Stavås Skistad har tagit mediciner på grund av växten. 19-åringen har kört i världscupen den här säsongen och är aktuell för den norska truppen till VM i Seefeld.

Hon använde sig däremot av en behandling med preparat som inte stod på Wadas lista över förbjudna preparat.

Både Fossesholm och Skistad har godkänt att det norska skidförbundet går ut med informationen men önskar att inte kommentera saken ytterligare.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Nya siffrorna som avslöjar stora krisen: ”Något måste göras”

Svenske friidrottstalangen galna tävling: Satte fem(!) rekord i samma lopp