Nya siffrorna som avslöjar totala krisen efter Tour de Ski

Nya siffrorna som avslöjar totala krisen: ”Något måste göras”

Tour de Ski har länge varit en folkfest.
Men i år nådde tävlingen en helt ny bottennivå.
Nya siffror avslöjar hur lågt prioriterad, och rakt igenom krisartad, tävlingen var. 

Tour de Ski har länge varit en stor favorit och folkfest bland skidälskare. Minitouren, som avslutas med den klassiska mördarbacken, har också varit populär bland åkarna.

Många stjärnor nobbar

Men i år har det sett annorlunda ut. Flera stjärnor, bland dessa Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Therese Johaug, har valt att nobba minitouren helt och hållet för att satsa fullt mot VM i februari.

Charlotte Kalla. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Samtidigt startade bland annat Stina Nilsson, Lotta Udnes Weng och Ida Ingemarsdotter men bestämde sig för att hoppa av efter ett antal etapper.  Samma sak skedde på herrsidan där Dario Cologna mfl valde även de att avsluta sin medverkan.

Kritik mot avhoppen

Flera aktiva har valt att vädra sin kritik mot att många inte dyker upp till touren eller hoppar av.

Krista Pärmäkoski var frispråkig, likt norrmannen Martin Johnsrud Sundby.

Krista Pärmäkoski. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Båda anser att skidsporten inte blir lika attraktiv och tappar intresse på grund av att många stjärnor inte dyker upp.
– Jag förstår att det handlar om individuella prioriteringar, men värderingen är att Tour de Ski är en viktig tävling för en idrott som skakar lite. Vi insåg under säsongen att det ekonomiska berget vi står på inte är så jättestort, sa Sundby.
– Det är så tråkigt. Jag vet inte varför tjejerna är rädda för att tävla. Fis borde kanske titta på vad för förändringar som borde göra för att vilja köra hela touren, menade Pärmäkoski.

Internationella skidförbundet (Fis) är även dem bekymrande över utvecklingen. Marknadsdirektören Jürg Capol menade att de nationella förbunden borde pressa sina åkare till att köra touren.
– Jag tycker att förbundet har ett ansvar att de bästa åkarna ställer upp i säsongens viktigaste lopp, sa han tidigare i december till Expressen.

Stina Nilsson. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Dagar efter att Tour de Ski avgjordes kommer nu dystra nummer som visar verkligheten för tävlingen.

”Något måste göras”

De två senaste åren har antalet damåkare som fullföljt touren varit under 50 procent, men i år når den en bottennotering.

Endast 37,3% av damåkarna körde klart hela touren, visar siffror som norska TV2:s expert Petter S Skinstad delar med sig av.

”Jag tror vi måste vara eniga om att något måste göras. Bättre prispengar (även utanför pallen), lagpriser, ”loppets stjärna”, högre status, etc”, skriver Skinstad på Twitter.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/pAnRKgMQCljBCeUvTvECybTsznbtHQAGbF6FvaUDePx3qmVRsbwOSNoa2sJgi3K8?autoplay=1&endtime=&loop=1&mute=1&player=onyx&starttime=0&videoposter=1&videoposter.endtime=&videoposter.starttime=0″ aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Norska jätteilskan mot landslagsstjärnan – efter beslutet: ”Pinsamt!”

Här ber Norge Sverige om nåd – för att slippa den ”nya svenska Johaug”