Bara en enda visste om Stina Nilssons plan för att lämna skidskytte – nu avslöjar han sanningen: ”Hon gör det för att…”

Han kände mycket väl till Stina Nilssons beslut.
Men ändå blev landslagschefen Rikard Grip förvånad när det kom.
– Jag har vetat om länge att hon har haft de tankarna, säger han till Aftonbladet.

Det var i förra veckan som Stina Nilsson meddelade omvärlden sitt stora beslut. Efter fyra år inom skidskytte hade hon fått nog och bestämde sig för att avsluta hela satsningen.

Nilssons beslut

Beskedet kom väldigt överraskande men det är en som visste om planerna på att lämna skidskytt och byta till den nya satsningen på långlopp. Det är nämligen den förre förbundskaptenen i längdskidor och numera generalsekreteraren i skidskytteförbundet, Rikard Grip.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidskytte
230303 Stina Nilsson of Sweden and Anna Magnusson of Sweden during zeroing ahead of women’s 7,5 km sprint during the IBU World Cup on March 3, 2023 in Nove Mesto na Morave. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0431

Han och Stina har följt varandra nära under många år och bytte sport från längdskidor till skidskytte under samma år faktiskt. De har pratat många gånger och därför visste han om planerna på långlopp – ändå blev han förvånad när beskedet kom.
– Jag har vetat om länge att hon har haft de där tankarna att hon har velat prova på det, det är väl lite samma som när hon bytte till skidskytte. Men jag trodde inte det var nu hon skulle göra det. När Stina har bestämt sig vad hon vill sikta in blicken på då är hon väldigt tydlig med det och det är imponerande att hon har den drivkraften. Det är verkligen att utmana sig själv som är hennes fokus, det är hennes drivkraft, säger Grip till Aftonbladet.

Grips ärliga ord

Skidskyttechefen vet också att det är lönlöst att försöka övertala Stina Nilsson när hon har bestämt sig för något.
– Så pass väl känner jag henne så det tror jag inte är något som man ska försöka göra. Det där är något som hon väldigt väl kände att hon ville göra. Det är ett enormt arbete som krävs för att lyckas så det gäller att ge allt, säger han i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Rikard Grip, skidskytte
231115 Rikard Grip, Generalsekreterare på Skidskytteförbundet, under en presskonferens anordnad av Stadionklubbarna och Skidskytteförbundet den 15 november 2023 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JZ0450

Det blev stor uppståndelse senast Stina bytte sport och under åren som skidskytt har hon fått ta emot mycket kritik. Grip tror inte att det här bytet kommer ge lika stora rubriker och att det kommer bli mindre fokus på hennes prestationer i spåren.
– Jag tror inte riktigt att det blir fullt ut i samma nivå men det är bara min gissning. Hon gör det här för att se hur pass bra hon kan bli och det ska man sätta i proportion till förväntansbilden. Hon har inte uttryckt några förväntningarna om att hon ska gå in och vinna, hon vill utmana sig själv och se var hennes gränser finns. Det perspektivet är viktigt att ha med sig för så pass bra konkurrens är det både i långlopp och i skidskytte, säger han till kvällstidningen.

Hur tror du att det kommer att gå för Stina Nilsson? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Jonna Sundlings brutalt ärliga ord efter chockbeskedet i svenska skidlandslaget – stora besvikelsen: ”Väldigt förvånad”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev