Avslöjar nu okända storbråket i skidlandslaget – Ebba Andersson gick till attack: ”De är inte mina kompisar”

Världscuppremiären förra året blev högdramatisk.
En ny SVT-dokumentär avslöjar nu ett storbråk inom det svenska laget i samband med en krasch.
– Jag tycker det är jävligt dåligt, säger Andersson i ett klipp.

Det svenska skidlandslaget är inte direkt känt för sina intriger, utan snarare för bra sammanhållning och kamratskap. Men ibland kan det gå snett när så många vinnarskallar samlas i samma rum, och samma startfält. Under premiärhelgen i Ruka förra året så kraschade Linn Svahn och Ebba Andersson, två av Sveriges största stjärnor, och efteråt var det upprörda miner.

Storbråket avslöjat

Linn Svahn vägrade först media – men gick sedan ut och skyllde allt på Ebba Andersson. Men det som ingen visste då var att ett än större bråk – av betydligt mer hätsk karaktär – då pågick bakom kulisserna. I en ny SVT-dokumentär, som släpps på söndag, så får man följa landslaget överallt, när det gäller som mest, och då avslöjas ett storbråk mellan stjärnorna som ingen tidigare fått se eller vetat om.

211007 Ebba Andersson, skidor, intervjuas av media under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 7 oktober 2021 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

I ett klipp som nu visats i förhand så hör man hur Ebba Andersson, som kom trea i loppet, är rasande på Linn Svahn efter att ha blivit anklagad som huvudperson i kraschen.

– Jag är jävligt besviken på mina lagkompisar… Eller jag kan inte ens kalla dem kompisar. Jag blir utpekad utan att jag hade ett jävla skit med det att göra. Det är snarare jag som ska vara irriterad för att jag höll på att ramla, säger Andersson till tränaren Stefan Thomson i klippet.

”Det är jävligt dåligt”

Ebba är märkbart tagen, med darr på rösten, och menar att saker borde lösts internt, snarare än via media.

– Det ska man inte göra. Nu är jag irriterad. Plus att jag tycker att man kan säga grattis, säger hon, och fortsätter:

– Vi kommer att lösa det men jag tycker att det är jävligt dåligt. Att man blir förbannad är en sak, men man hänger inte ut någon.

201128 Linn Svahn of Sweden after competing in the Women’s Cross Country Skiing 10 km Classic Technique during the FIS Cross-Country World Cup on November 28, 2020 in Ruka. Photo: Tomi Hänninen / BILDBYRÅN

Ebba Andersson fick under torsdagen frågor kring det hela under landslagets upptaktsträff på torsdagen, och berättade då att hon stod för det hon sa men att det hela var i stridens hetta, och nu överspelat. SVT-dokumentären börjas söndags på söndag.

LÄS MER: Alpina stjärnan lägger ned karriären – bara 29 år gammal: ”Så glad och stolt”

Få våra nyhetsbrev!