Avgörande beslutet om Frida Karlssons skidkarriär – mamman berättar: "Hade kunnat bli stormrik"

Avgörande beslutet om Frida Karlssons skidkarriär – mamman berättar: ”Hade kunnat bli stormrik”

Frida Karlsson slog igenom enormt under 2019.
Nu berättar Mia Karlsson om det viktiga beslutet efter storsuccén.
– Ingen känner henne så väl som vi gör, säger mamman och managern till SportExpressen.

19 år gammal slog Frida Karlsson igenom fullständigt i VM 2019 i Seefeld. I sitt allra första seniormästerskap vann debutanten VM-guld, VM-silver och VM-brons.

Beslut om Frida

Tonåringen blev då den yngsta världsmästaren i längdskidåkningen genom tiderna och vardagen förändrades snabbt för unga svenskan. Nu berättar mamman och managern Mia Karlsson om det avgörande beslutet som fattades direkt efter storsuccén.

Frida Karlsson, Mia Karlsson, skidor
190807 Frida Karlsson med sin mamma Mia Karlsson under en träning på rullskidor den 7 augusti 2019 i Sollefteå. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / kod NJ / 74329

Hon och pappan Leif Medin övervägde att plocka in en utomstående agent för att kunna behålla föräldrarelationen till dottern Frida. Men sedan ändrade de sig och klev själva in som agenter och managers för 19-åringen.
– Just nu känner ingen Frida så väl som vi gör, förutom Per (Nilsson, personlig tränare) kanske. Men i och med att vi har kontrollen så har vi kunnat begränsa det till den nivån som är lämplig för Frida. En agent tror jag skulle kunna ha blivit stormrik på att sälja henne, men vi har tagit det ganska lugnt. Hon har några jättefina partners och som har passat Frida väldigt bra. Där är det lättare för oss att säga nej, som inte har någon ekonomisk vinning, än en agent som skulle kunna dra in två-trehundra tusen på ett kontrakt. Vi får se hur det blir i framtiden men det kommer in förfrågningar, inte varje dag kanske, men nästan, säger mamma Mia till SportExpressen.

”Andades ut”

Senaste säsongen blev dock tuff för Frida Karlsson. Som tidigt på säsongen fick tävlingsförbud av svenska skidförbundet efter en hälsokontroll.
– Jag tror att det är en av de viktigaste perioderna i Fridas karriär. Där och då var det inte roligt men någonstans blev det en lång period och hon fick jobba mycket mentalt. Många kan titta på Fridas karriär som att den har gått spikrakt uppåt men det har den ju inte. Det är dalar och har varit redan från att hon var 15-16 år, säger Mia Karlsson i intervjun.

Frida Karlsson, skidor
200804 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, poserar för ett porträtt under en presskonferens med svenska längdlandslaget den 4 augusti 2020 i Torsby. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0008

Den kommande säsongen kommer att bli så mycket annorlunda. Dels på grund av coronavirusets påverkan men även för att Frida har hittat ett mycket bättre lugn i kroppen.
– Ifjol var hon så himla inne på att åka alla tävlingar men nu har hon börjat tänka att det kanske inte blir så mycket tävlingar. Hon sa häromdagen ”det kanske inte är nu jag ska vara som bäst”. Planen är längre än den här säsongen, då andades jag ut, säger mamma Mia till kvällstidningen.

LÄS MER: Rikard Grip chockad av Stina Nilssons oväntade avslöjande: ”Inte i min vildaste fantasi…”

Få våra nyhetsbrev!