VM-medaljören död – blev endast 26 år gammal: ”En stor tragedi”

.

Simvärlden är i stor sorg efter det tragiska beskedet.
Den Hong Kong-födde simmaren Kenneth To har plötsligt avlidit, 26 år gammal.
– Det är chockerande nyheter, säger simmaren Simon Sjödin till Sportbladet.

Simningen har skakats av ett dödsfall. Den 26-årige simmaren Kenneth To har avlidit under ett träningsläger i Florida.

Simmaren Kenneth To död

To ska ha börjat må dåligt under ett pass i bassängen under tisdagen och kördes akut till sjukhus. Där konstaterades det att hans liv inte gick att rädda.

Hong Kong-födde To fanns med i det australiensiska stafettlaget som tog silver på VM 2013. Till OS 2020 i Tokyo var han tilltänkt till att representera just Hong Kong.

Blev 26 år gammal

Presidenten för Hong Kongs simförbund Ronnie Wong konstaterar att dödsorsaken ännu inte är fastställd.

Nu sörjs han av en hel simvärld.
– Han var älskad och hade en underbar personlighet. Vi är alla djupt chockade och ledsna över hans bortgång, säger Australiens simförbundskapten Jacco Verhaeren till Sydney Morning Herald.

Simon Sjödin: ”En stor tragedi”

Den svenske simmaren Simon Sjödin har tävlat mot Kenneth To flertalet gånger. I VM-finalen 2012 simmade han på banan bredvid och tävlade mot honom under en tioårsperiod.

Han minns To som en positiv människa med stor kärlek till simsporten.
– Att han är död är chockerande nyheter. Vi är en ganska stor simmarfamilj och alla sörjer. Framför allt att han är så ung, att det kom helt plötsligt. Det är en stor tragedi, säger han till Sportbladet och fortsätter:
– Jag kände inte honom personligen men vi har varit konkurrenter och har rejsat mot varandra de senaste tio åren. Jag har alltid uppfattat honom som en glad människa som alltid hade ett leende på läpparna och njöt av det han gjorde. Han älskade sporten simning. Det minns jag.

Kenneth To blev 26 år gammal.

Vila i frid.