Tränaren avslöjar guldhjältens imponerande resa: ”Många skulle ge upp i det läget”

Karl Forsman är Sveriges nya guldhjälte. 19-åringen vann guldmedaljen med över en sekunds marginal på 100 meter bröstsim i Rio, Sveriges första guld i Paralympics. Svensken har elitsimmat sedan 13 års ålder och Paralympics i Rio var det stora målet.
– Jag visste att jag hade chans på guldet, stor chans. Så nej, jag var inte så förvånad men det var så klart en häftig känsla när jag insåg att jag hade vunnit, säger Karl Forsman enligt SportExpressen.

Men det var ingen lätt väg dit. Svensken har en cp-skada som gör att han bara kan använda överkroppen i simbassängen och dessutom har Forsman koordinationsproblem med sina armar och ben. Det fanns länge en ständig oro under uppväxten.
– Det fanns läkare som trodde att Karl inte ens skulle kunna lära sig att gå, berättar tränaren Viktor Sandin i en intervju med SportExpressen.
– Jag vet inte hur mycket Karl tog åt sig av vad läkarna sa då men många skulle nog ge upp i det läget. Men Karl är en kämpe och nu har han visat att det som många trodde var omöjligt faktiskt var möjligt.

Forsman, som har Sarah Sjöström som sin största idol, har tränat enormt hårt inför sommarens mästerskap med som mest 20 pass i veckan. Att sedan vinna guld inför sin tillresta familj i Rio, det är obeskrivligt stort.
– Karl har alltid varit stenhård på träningen och har aldrig låtit sig stoppas av sitt handikapp. Han har dessutom haft stort stöd hemifrån i sin satsning och det tror jag har betytt mycket. Det mest beundransvärda med Karl är att han aldrig har känt sig begränsad och dessutom sett till att inte vara det, säger tränaren Sandin.

I dag väntar ny tävling i Rio för Karl Forsman med 400 meter frisim.

LÄS MER: Svenska supportrarnas fina gest – stöttar utsatt pojke med rekordinsamling.

karlsforsmanriktighjalte

Foto: Bildbyrån

Gilla Sportbibeln om du också älskar riktiga hjältar.