Sveriges jättesuccé i sim-EM – nytt svenskt rekord och två medaljer på 90(!) minuter för Sarah Sjöström

Sim-EM har hittills varit en jättesuccé för Sverige.
På torsdagen blev det två medaljer på 90 minuter för Sarah Sjöström – och ett nytt svenskt rekord i lagkappen.
– Det var fantastiskt kul. Vi hade hoppats på en medalj, säger Sarah Sjöström.

Kortbane-EM är inte direkt någonting som Sarah Sjöström brukar storsatsa på, men i och med hennes skada i vintras så maxar hon verkligen tävlingar nu under hösten – och hittills är det en stor succé. Det var i februari som Sjöström halkade på isen i Sverige, och hon slog i armbågen så hårt att hon tvingades till operation – och länge var OS i Tokyo i fara.

Stora succén

Men hon kom till start i tävlingarna, bärgade ett smått mirakulöst silver – och under hösten har hon jagat toppformen igen, efter den långa skadefrånvaron. Och nu tycks det verkligen som att hon är på topp igen. Sjöström inledde kortbane-EM med att vinna guld i 50 meter fritt i onsdags, och i går blev det ny succé.

211104 Sarah Sjöström, Hanna Rosvall and Sara Junevik of Sweden celebrate after women’s 4 x 50 meter medley swimming final during day 3 of the LEN European short course Swimming Championships on November 4, 2021 in Kazan. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Sjöström medgav att hon gjorde en hel del missar och att hon inte kände sig på topp i försöken och semifinalen till 100 meter medley, men i finalen simmade hon så pass bra att det blev en bronsmedalj. Men det var inte direkt tid för ett långt firande. Nästan omgående var det dags för lagkappsmedley – och hög tid för ny succé.

”Fantastiskt kul”

Sverige var ett av tio lag i finalen, och man skrällde rejält då man tog ett silver. I sommarens OS blev det ingen medalj för Sverige i tävlingsformen, men nu blev det alltså en makalös andraplats – och ett nytt svenskt rekord, på tiden 1.44,32. Laget bestod av Hanna Rosvall, Emelie Fast, Sara Junevik och Sarah Sjöström.

– Fantastisk kul att vi lyckades knipa två medleymedaljer, säger Sjöström till SVT.

211104 Sarah Sjöström, Sara Junevik, Emelie Fast and Hanna Rosvall of Sweden celebrate their second place after women’s 4 x 50 meter medley swimming final during day 3 of the LEN European short course Swimming Championships on November 4, 2021 in Kazan. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Sverige har nu inlett mästerskapet med tre medaljer – vilket är en start utöver det vanliga. Och det bästa av allt? Sarah Sjöström har fortfarande tre individuella distanser kvar att köra.

– De medaljchanserna man har haft så har man tagit medalj, säger SVT Sports expert Lars Frölander.

LÄS MER: SHL-stjärnan hyllas nu för agerandet – när rivalen skadades otäckt: ”Precis så här vill vi ha det i hockey”

Få våra nyhetsbrev!