Sarah Sjöströms starka ord – tog första guldet sedan allvarliga skadan: ”Det trodde jag aldrig”

Tidigare i år tvingades hon till operation.
På onsdagen vann Sarah Sjöström sitt första guld sedan olykcna.
– Det trodde jag aldrig, att jag skulle lyckas ta mig tillbaka till den här nivån så snabbt, säger hon.

I vanliga fall skulle Sarah Sjöström gått in till OS som ett givet guldhopp, men plötsligt förändrades allt. Sjöström halkade hemma i Sverige, när snön och slasket låg på backen, och hon slog i sin armbåge så pass allvarligt att hon tvingades till operation.

Vann guld

Det var oklart huruvida Sjöström ens skulle kunna ställa upp på OS i somras, men det gjorde hon – och smått mirakulöst så blev det en silvermedalj i Peking. Men framgångarna för Sjöström bara fortsätter, och mindre än ett år efter den allvarliga skadan kom nästa enorma bedrift under onsdagen.

211103 Sarah Sjöström of Sweden celebrates after winning in women’s 50 meters freestyle swimming final during day 2 of the LEN European short course Swimming Championships on November 3, 2021 in Kazan. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Sjöström var överlägsen redan under semifinalen på 50 meter frisim, under kortbane-EM, men hoppades på ännu snabbare tid i finalen. Och Sjöström gjorde precis vad hon hoppats på. Hon simmade in på 23,12 – och vann sitt första guld sedan olyckan.

– Jag är otroligt nöjd att jag lyckades komma ned på den tiden. Jag kände från igår att jag gjorde några slarvfel. Idag lyckades jag simma 50 fritt på det sättet jag vet att jag kan. Extra nöjd att jag lyckades få till det i finalen, säger Sjöström till SVT.

”Det trodde jag aldrig”

Sjöström menar att hon inte hade räknat med att simma på den här nivån så snabbt efter olyckan.

– Det trodde jag aldrig, att jag skulle lyckas ta mig tillbaka till den här nivån så snabbt och ta ett EM-guld i år, säger Sjöström.

211103 Sarah Sjöström of Sweden poses for a portrait with her gold medal after competing in women’s 50 meters freestyle swimming final during day 2 of the LEN European short course Swimming Championships on November 3, 2021 in Kazan. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Sarah Sjöström har nu hela fyra individuella distanser kvar under mästerskapet, och efter att ha bärgat guld i den första av distanserna som är SVT-experten Lars Frölander lyrisk.

– Det här kanske inte är det mest prioriterade mästerskapet, men jag tror ändå att hon känner en stor press som släpper när hon tar hem den här första guldmedaljen. Nu tror jag att hon mer bara kommer kunna glädjas och göra det hon älskar att göra – tävla och inte behöva känna press att hon måste ta hem ex antal medaljer. Nu har hon tagit det här guldet, så oavsett hur det går har hon gjort ett fantastiskt mästerskap. Jag tror att det kommer betyda väldigt mycket inför de kommande dagarna, säger han, enligt SVT.

LÄS MER: Här är Frida Karlssons unika rutiner – som hon måste göra innan varje lopp: ”Riktigt många tävlingstics”

Få våra nyhetsbrev!