Sarah Sjöströms häftiga beslut inför hösten – fått grönt ljus för supersatsning: ”Finns inget att vara rädd för”

Hon tog en bragdartad medalj under OS.
Nu gör Sarah Sjöström en supersatsning under hösten – med dubbla mästerskap.
– Min ortoped har gett tummen upp och godkänt det här. Det finns inte något att vara rädd för, säger hon.

I vanliga fall så hade Sarah Sjöström gått in till OS som en given medaljkandidat i alla distanser hon ställer upp i, men sommarens OS var inte som vanligt. I vintras halkade Sjöström och slog i armbågen så pass illa att hon tvingades till operation, då med bara månader kvar till hennes stora höjdpunkt för säsongen, alltså OS.

Stora satsningen

Många menade att det var en bragd att hon ens kom till start under tävlingarna i Tokyo, och än större var det givetvis att hon faktiskt stod för flera superlopp, vilket fick krönas med ett silver i 50 meter fritt. Nu står det klart att Sjöström gör en jättesatsning under hösten.

210803 Sarah Sjöström pose for a portrait at a press meet during day 11 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 3, 2021 in Stockholm. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

För första gången sedan 2014 – alltså på hela sju år – så kommer Sjöström att ställa upp i VM i kortbana, och hon kommer dessutom att ställa upp i EM, i samma form.

– Jag tycker det är roligt att tävla, det är bra träning också. Det är många mästerskap som har skjutits upp och ställts in under lång tid så jag känner att jag vill ta chansen att få simma mästerskap när man får, säger hon till TT.

”Har fått okej”

Sjöström har fått okej att tävla och på henne låter det som att det tuffa schemat bara kan gynna henne.

– Man får ju lyssna på kroppen och hittills har jag inte haft några bakslag. Min ortoped har gett tummen upp och godkänt det här. Det finns fortfarande mycket jobb att göra och det är framför allt när det kommer till att bygga muskler och styrka igen, det är min rehab nu, säger hon.

210801 Sarah Sjöström of Sweden after winning silver in women’s 50 meter freestyle swimming final during day 9 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 1, 2021 in Tokyo. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Sjöström menar att hon fortfarande känner av att någonting hänt i armbågen.

– Jag behöver få tillbaka pondusen i armen, min triceps är fortfarande ganska svag och den är viktig för simningen. Jag behöver egentligen en längre träningsperiod att jobba med det och bygga styrka, men jag känner för att tävla.

Senaste gången Sjöström deltog i kortbane-VM var succén fullständig – med tre guld och ett silver och två världsrekord.

LÄS MER: Frida Karlssons nya superrekord – som får experten att slå fast: ”Hon är bättre än Therese Johaug på det”

Få våra nyhetsbrev!