Frida Karlssons nya superrekord – som får experten att slå fast: ”Hon är bättre än Therese Johaug på det”

Frida Karlsson tycks vara i bättre form än någonsin.
Efter ett nytt personligt löprekord – och den tredje bästa tiden i hela Sverige i år – slår A Lennart Julin fast:

– Hon är bättre än Johaug på det.

Frida Karlsson har under den senaste tiden tvingats avstå från tävlingar för att undvika överträning. Hon själv har lugnat ner alla oroliga med att det är vanligt, och att reaktionerna kring det hela har varit överdrivna, och att hon faktiskt är i kanonform. Och nu kommer bevis för det.

Nya rekordet

I augusti så genomförde nämligen landslaget flera tester inför den nya säsongen – däribland löpning på 3 000 meter. Frida Karlsson visade då upp kalasform och ”vann” med tiden 9.14. Det är faktiskt en så pass bra tid att hon hamnar som trea på distansen i hela Sverige för året, enligt Expressen.

Frida Karlsson, skidor
210302 Frida Karlsson of Sweden after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0090

Men Karlsson själv menar att det finns förbättringspotential.

– Jag är väl nöjd med tiden. Men känslan var faktiskt inte så bra. Jag var ju liten sliten de där dagarna. Men visst, tiden är jag jättenöjd med. Det är ju något att jobba vidare på om man vill springa riktigt fort, säger hon till tidningen.

”Bättre än Johaug”

Och fler är imponerade. A Lennart Julin, mångårig friidrottsexpert i tv och radio, menar att Fridas löpteknik faktiskt är än bättre än Therese Johaugs, som ju senaste åren gjort en liten satsning inom friidrotten.

– Johaug har en motor och pannbenet att klara av att ligga och trycka. Men löptekniskt är Frida bättre än vad Johaug är, hennes teknik är mer ändamålsenlig. Det kunde man se bland annat när Frida sprang Lidingöloppet, säger han.

Therese Johaug, skidor
200526 Therese Johaug during a press event ahead of Impossible Games on May 26, 2020 in Oslo. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170500

Men att Frida Karlsson – och Ebba Andersson för den delen, hon var bara sex sekunder efter Karlsson – hamnar så högt upp på resultatlistan för hela året, är inte förvånande, menar experten.

– Sen är 3000 meter mer en juniorgren än en seniorgren i dag, så att de hamnar högt upp på en årsbästalista är något som kan hända. Samtidigt är det här tider som betyder att de har fått trycka på ganska ordentligt. 

LÄS MER: Charlotte Kallas starka ord – om allvarliga incidenten på träningslägret: ”Ville bara att det skulle ta slut”

Få våra nyhetsbrev!