Sarah Sjöströms första ord om det historiska OS-beslutet – som nu förändrar allt: ”Jag skulle inte bli förvånad om…”

Friidrotten delar ut prispengar i OS i sommar.
Ett besked som simstjärnan Sarah Sjöström välkomnar.
– Det är häftigt att se att friidrotten visar de framstegen. Jag tror simningen kommer att gå efter, säger Sjöström.

I förra veckan kom beskedet att Internationella friidrottsförbundet kommer att dela ut prispengar på 50 000 dollar, motsvarande cirka 550 000 kronor, till guldmedaljörerna i sin idrott i Paris i sommar.

Därmed blir friidrotten den första idrotten som delar ut prispengar till sina guldmedaljörer i OS. Pengarna kommer från de intäkter som IOK, Internationella olympiska kommittén, delar ut till de olika OS-idrotterna.
– Det är ganska många som kommer dit för att se de här som vinner medaljer. Det är bättre att de pengarna går till idrottarna som är ansiktet utåt för sporten, säger Sarah Sjöström.

”Tvungen att börja”

Det Internationella simförbundet diskuterade, enligt nyhetsbyrån AP, redan inför Tokyo 2021 att börja dela ut prispengar i OS, men bestämde till slut att i stället satsa de pengarna på att höja prispotten i VM.
– Jag tror simningen kommer att gå efter. Det var någon som var tvungen att börja. Så jag skulle inte bli förvånad om det blir så, kanske inte det här OS:et men i framtiden, säger Sjöström.

Artikeln fortsätter nedanför.

Hon tog dubbla VM-guld i Doha i februari och fick sammanlagt 40 000 dollar, motsvarande runt 440 000 kronor då. I fjol i Japan, när hon tog dubbla guld och slog världsrekord, drygt 750 000 kronor.

”OS-guld mer värt”

Sarah Sjöström sade i en intervju i Dagens Nyheter inför OS i Tokyo att det inte var givet för henne att simma OS i framtiden just med tanke på avsaknaden av prispengar. Något hon fick en del kritik för.

Då var penningstinna ISL, International Swimming League, på tapeten och under tre säsonger simmade supersvenskan in sammanlagt drygt 6 miljoner kronor i prispengar.

Men den serien – skapad av den rysk-ukrainske miljardären Konstantin Grigorisjin – har var varit inställd sedan 2022 då Rysslands invasionskrig mot Ukraina började.
– Allt förändras hela tiden. OS är något annat och är man på ett OS så är inte pengarna motivationen, utan en bonus. OS-guldet är mer värt för de flesta, säger Sjöström, OS-guldmedaljör på 100 meter fjäril 2016 och guldfavorit i Paris på 50 meter fritt.

LÄS MER: Armand Duplantis helt ärliga ord inför sommarens OS – avslöjar sin oväntade målsättning: ”Självklart så vill jag…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev