Sarah Sjöströms ärliga ord – om sitt heroiska OS-silver och fina reaktionerna i Sverige: ”Hade inte trott det”

Det var speciellt att Sarah Sjöström ens kom till start i OS.
Väl hemma i Sverige märktes det när hon tagit ett bragdartat silver.
– När man går på gatan är det många som gratulerar på ett helt annat sätt än det varit tidigare och det är jättefint tycker jag, säger hon till Expressen.

Sarah Sjöström har länge varit en av världens mest framstående simmare, och när det vankas stora mästerskap räknas hon alltid som en av de största favoriterna i flera grenar. Men när hon klev in i sommarens OS så var det under helt andra förutsättningar, då hon i februari halkade och gjorde illa armen så pass illa att operation krävdes.

Fina reaktionerna i Sverige

Det var länge oklart om Sjöström ens skulle kunna ställa upp i tävlingarna i Tokyo, men hon kom till start och gjorde, med tanke på förutsättningarna, flera alldeles strålande insatser. Det blev både final i 100 meter fjäril och 100 meter fritt, dock utan medalj – men i 50 meter fritt kom så medaljen, då hon tog ett bragdartat silver.

210801 Sarah Sjöström of Sweden after winning silver in women’s 50 meter freestyle swimming final during day 9 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 1, 2021 in Tokyo. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Och väl hemma i Sverige så har Sjöström märkt av att det var någonting alldeles extra som hon lyckades med, åtminstone om man ska döma av reaktionerna hon fått.

– Det var häftigt att komma hem. Det var fina reaktioner från många. När man går på gatan är det många som gratulerar på ett helt annat sätt än det varit tidigare och det är jättefint tycker jag, säger Sjöström till Expressen.

”Hade absolut inte trott det”

Sarah Sjöström är själv imponerad över sin resa, och berättar ärligt om hur lite hon faktiskt trodde att det var möjligt.

– Det är väl framför allt att förväntningarna kanske var lite lägre på mig inför OS eftersom jag bröt armbågen. Jag hade också lägre förväntningar och att jag skulle komma hem med en medalj från OS hade jag absolut inte trott om man hade sagt det till mig i februari när jag halkade och fick beskedet att jag tvingades operera armen. Det har varit en resa som många varit intresserade av att följa tror jag, en annan typ av utmaning.

210803 Sarah Sjöström pose for a portrait at a press meet during day 11 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 3, 2021 in Stockholm. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Sjöström tog tre medaljer över under OS i Rio, 2016, men menar att den här medaljen betydde lite extra.

– Det var otroligt häftigt. Alla medaljer jag har vunnit har varit tuffa och det hade varit tufft att ladda inför OS även utan skadan. Det känns häftigt att jag klarade det hela vägen till medalj. Och det står 2020 på medaljen, det är speciellt när det egentligen var 2021 som jag vann. Det har väl aldrig hänt förut under OS att man har vunnit en medalj året efter…

LÄS MER: Svenska skidprofilens syrliga kritik – efter att ha lämnat skidlandslaget(!): ”Det var omöjligt för mig”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!